fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSmit: Nije vrijeme da se ostaje po strani

Smit: Nije vrijeme da se ostaje po strani

Podgorica, (MINA) – Države ne mogu da ostaju po strani i pretvaraju se da su neutralne u ratu Rusije i Ukrajine, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri NATO-u, Džulijana Smit.

Ona je, na onlajn medijskom brifingu, navela da je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven u ponedjeljak u Rimu imao “ozbiljne i intezivne razgovore” sa kineskim zvaničnicima.

Prema riječima Smit, Saliven je naglasio da SAD i Kina moraju imati široke nazore kada je u pitanju konflikt Rusije i Ukrajine.

“Cilj tog sastanka je da se pošalje jasna poruka da SAD žele da svaka država jasno predoči svoju poziciju u pogledu ovog konflikta, kao i da jasno stane na stranu pravnog poretka. Ovo nije vrijeme da držve ostaju po strani i da se pretvaraju da mogu da budu neutralne”, rekla je Smit.

Ona je podsjetila da je, od izbijanja rata u Ukrajini, NATO istakao svoju posvećenost članu pet Severnoatlantskog sporazuma, koji propisuje da napad na jednu državu članicu predstavlja napad na sve.

“Čuli ste i predsjednika ali i ostale članove administracije, u pogledu odlučnosti SAD-a da odbrani svaki pedalj NATO teritorije”, podsjetila je Smit.

Ona je navela da je, tokom posljednjih sedmica, bilo osvrta i na ostale aspekte Sjevernoatlantskog sporazuma, poput člana četiri.

“Imali smo konsultacije u pogledu tog člana, a grupa država iz Centralne i Istočne Evrope je odmah nakon 24. februara došla i predočila službeni zahtjev da se održe konsulatacije”, rekla je Smit.

Kada je u riječ o zabrani letova iznad teritorije Ukrajine, Smit je ponovila da su NATO saveznici i Vašington bili izričiti da se o tome, za sada, neće raspravlajti.

“Naš kolektvini cilj je da završimo ovaj rat, da Rusija napusti Ukrajinu i prestane sa napadima na vojsku i besprizornim napadima na civile”, rekla je Smit.

Ona je poručila da NATO i SAD ne žele da prošire konflikt.

“Ako bismo uveli zabranu letova nad Ukrajinom, to bi nas odvelo u pogrešnom pravcu”, kazala je Smit.

Ona je kazala da nedavni napad na postrojenje za vojnu obuku, 15 kilometara od poljske granice, predstavlja pokazatelj da Rusija može da navodi napade i iz svog vazdušnog prostora.

Upitana gdje se povlači linija između akta agresije i slučajne greške, ako se uzme u obzir da su dronovi ulazili na NATO teritoriju, Smit je poručila da svaki član NATO-a ima pravo da se pozove na član pet, kada vjeruje da se bezbjednosna situacija promijenila.

“Naši saveznici znaju da smo svi ozbiljno posvećeni i da smo spremni a pomognemo državi koja osjeti potrebu da se pozove na član pet”, poručila je Smit.

Ona je, na pitanje da li se može očekivati više angažmana NATO snaga u graničnim državama tog saveza, kazala da su već poslate hiljade trupa iz SAD-a, kao i da je veliki broj snaga koncentrisan u Istočnu Evropu.

“Dobra vijest je da SAD nije sama, imamo nekoliko saveznika koji su nam pomogli, Danci, Španci, Italijani, Ujedinjeno Kraljevstvo. Skoro svi NATO saveznici su ponudili svoje snage u vidu trupa, brodova, vojnih aviona”, rekla je Smit.

Ona je, komentarišući dogovor država članica NATO-a iz 2014. o izdvajaju dva odsto svog BDP-a za odbranu, navela da su, tokom posljednjih osam godina, saveznici napravili značanajn iskorak u tom pravcu .

Prema riječima Smit, rat u Ukrajini je doveo do promjena, jer su mnogi saveznici najavili da će povećati svoja trošenja za zajedničku odbranu.

“Očekujem da će do 2024. većina saveznika dosegnuti taj procenat”, navela je Smit.

Ona je poručila da SAD, sa svojim saveznicima, traže način da omoguće bezbjedan izlaz iz države onim stanovnicima Ukrajine koji žele da napuste ratom pogođena područja.

“Prisustvovali smo besprizornim napadima na civile, što je otežalo ljudima da napuste najteže pogođena područja. Nastavićemo da pomažemo ljudima i da iznalazimo načine za bezbjedan izlazak tih ljudi iz države”, poručila je Smit.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu