fbpx
NaslovnicaZdravljeServisne informacijeUspješna saradnja zdravstvenih sistema Crne Gore i Turske

Uspješna saradnja zdravstvenih sistema Crne Gore i Turske

Podgorica, (MINA) – Crnogorski zdravstveni sistem godinama unazad uspješno sarađuju sa zdravstvenim institucijama iz Turske, rekla je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović dodajući da je uvjerena da će sarađivati i u oblasti vaskularne hirurgije.

Iz KCCG su kazali da je tu ustanovu, u okviru trodnevne radne posjete crnogorskim zdravstvenim institucijama, obišao i eminentni turski vaskularni hirurg Haki Tankut Akaj.

Navodi se da je osim obilaska i upoznavanja sa radom, Akaj vršio skrining i kontrolne preglede pacijenata u KCCG.

Oni su kazali da je, pored pregleda i uzimanja anamneze, Akaj pacijentima mjerio krvni pritisak, indeks skočnog zgloba, kao i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta.

Sa kolegama je u Centru za vaskularnu hirurgiju, osim upoznavanja sa zdravstvenim stanjem trenutno hospitalizovanih pacijenata, razmijenio je i informacije iz domena vaskularne hirurgije.

Radulović je, istakla da KCCG veliku pažnju posvećuje međuinstitucionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Ona je kazala da, iako današnja tehnologija omogućava brzi prenos informacija, ipak su posjete institucijama najbolji način da se razmijene stečena znanja i iskustva i unaprijedi profesija.

Kako je Radulović navela, ljekari u KCCG prate sve novine u današnjoj medicini što za rezultat ima uvođenje novih najsavremenijih procedura u liječenju svih pacijenata koji se toj ustanovi obrate za pomoć.

“Ova posjeta je prilika da se bolje upoznamo i sa metodama liječenja pacijenata sa vaskularnom patologijom u Turskoj. Zato sam uvjerena da je današnja posjeta prvi korak za nastavak uspješne saradnje u cilju unaprjeđenja naše profesije”, zaključila je Radulović.

Akaj je, kazao da je ovo je drugi dan radne posjete Crnoj Gori, u okviru projekta organizovanog od Ambasade Turske i uz podršku kompanije Turkiš Erlajns /Turkish Airlines/.

“Želim da izrazim zadovoljstvo sto smo imali priliku da se upoznamo sa radom naših kolega u Crnoj Gori”, naveo je Akaj.

On je rekao da su imali priliku i da pregledaju neke od pacijenata i na taj način upute doktore u jednu od metoda koju primjenjuju u Turskoj.

“Uvjerili smo se u predan rad kolega u Podgorici, ali smo svjesni i činjenice da je veliki teret zdravstvenog sistema upravo na ovoj ustanovi”, kazao je Akaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...