fbpx
NaslovnicaCrna GoraVakcinisati djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Vakcinisati djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja apelovalo je na roditelje čija djeca još nijesu primila vakcinu protiv morbila (MMR), da ih u što kraćem roku imunizuju i na taj način doprinesu sprečavanju širenja te zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

U Crnoj Gori je u srijedu registrovan drugi slučaj obolijevanja od morbila kod dvanaestogodišnjeg djeteta iz Rožaja, koje nije bilo vaksinicano.

Iz Ministarstva zdravlja su pozvali roditelje na sradanju kako bi se povećao obuhvat vakcinacije MMR-om.

„Pozivamo sve roditelje na saradnju kako bi stopa obuhvata MMR vakcinom, koja štiti dječje zdravlje, dostigla preporučenih 95 odsto i kako bi se spriječila epidemija ove zarazne bolesti, sa svim ozbiljnim posljedicama koje nosi sa sobom“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su istakli da se MMR vakcina podvrgava rigoroznim testiranjima prije uvođenja, kao i da se vrši stalni monitoring mogućih neželjenih dejstava.

“Nažalost, postoji širenje lažnih i medicinski neutemeljenih dokaza sa ciljem da dovedu u pitanje sigurnost vakcine i procesa vakcinacije”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su istakli da naučna istraživanja i stručna mišljenja nedvosmisleno ukazuju da je MMR vakcina potpuno bezbjedna i djelotvorna.

„Stoga je važno da roditelji donose odluke tek nakon konsultacije sa stručnim medicinskim licima ili na osnovu pouzdanih medicinskih dokaza, kako bi zaštitili zdravlje svoje djece i zajednice u cjelini“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da svi domovi zdravlja raspolažu sa dovoljnim brojem vakcina i konstantno organizuju vanredne vakcinacije, što će se nastaviti i u narednom periodu.

„Stoga još jednom pozivamo roditelje da zaštite svoju djecu i spriječe fatalne posljedice, kakve može izazavati ovo zarazno oboljenje“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije