fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaOdnosi Podgorice i Beograda moraju biti mnogo bolji

Odnosi Podgorice i Beograda moraju biti mnogo bolji

Podgorica, (MINA) – Odnosi između Crne Gore i Srbije su korektni, ali bi sigurno mogli i morali da budu mnogo bolji, ocijenio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da se, iako pokušaj ruskog državnog udara u Crnoj Gori nije uspio, udari nastavljaju, ali drugim sredstvima i da mu Afera “Atlas” upravo na to liči.

„Mislim da bi za Srbiju bilo dragocjeno da koristi crnogorska iskustva na evropskom putu. Na tom putu, Crna Gora je dalje odmakla od Srbije. Mislim da su odnosi dvije države korektni, ali da bi sasvim sigurno mogli i morali biti mnogo bolji“, rekao je Čanak.

Prema njegovim riječima, otezanje sa izručivanjem osoba koje Crne Gore traži „zloslutno ga podsjećaju“ na neisporučivanje osoba koje je Srbija tražila od Rusije, što je, kako je dodao Čanak, primjer na koji se sasvim sigurno ne treba ugledati.

Na pitanje da li je moguće da je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević finansirao neke stranke u Srbiji sa obzirom na to da je tamo imao banku i firme, on je odgovorio da postoje stvari o kojima ima ili nema dokaza, i u slučaju da je u pitanju krivično djelo, postoje tačno definisane institucije koje se bave pronalaženjem i definisanjem tih dokaza i njihovim prosljeđivanjem tužilaštvu i pravosudnim organima.

„Dakle, ja ne mogu da imam mišljenje o nečemu što je pitanje činjenica sa kojima nijesam upoznat. Iako me poslije neuspjelog ruskog državnog udara u Crnoj Gori ne čudi da se udari nastavljaju, ali drugim sredstvima. A sve ovo mi upravo na to liči“, kazao je Čanak.

Na pitanje šta najviše koči regionalne odnose i u kojoj mjeri ih potkopavaju priče da su Srbi van Srbije konstantno ugroženi, on je odgovorio da kada se spomene položaj Srba van Srbije, obavezno se misli na region i promišlja u koordinatama političkog argumenta iza kojeg slijedi politička kampanja.

„Hoću da kažem to da se generalizujući položaj Srba van Srbije, tim ljudima pravi medvjeđa usluga“, dodao je Čanak.

Komentarišući proteste u Srbiji, on je rekao da tridesetogodišnja istorija pokazuje da demonstracije imaju smisla poslije, a ne umjesto izbora.

Čanak smatra da nezadovoljstvo građana Srbije ne može dovesti do promjene vlasti mimo izbora.

„Jedine uspješne demonstracije u Srbiji bile su poslije izbora 1996. i 2000. godine, u oba slučaja kao zaštita rezultata predsjedničkih izbora. U tom smislu, mimo izbora demonstracije ne mogu dovesti do promjene vlasti niti takvo razmišljanje ima podršku demokratskih zemalja“, naveo je Čanak.

Komentarišući doček predsjednika Rusije, Vladimira Putina, koji je nedavno boravio u Beogradu, on je kazao da je društvo u Srbiji duboko podijeljeno između realnosti i mita.

„Taj mitološki dio spada u gotovo potpuno iracionalan osjećaj o važnosti Kosova za nacionalni identitet Srba i potpuno istorijski neutemeljen osjećaj sigurnosti koju pruža bliskost sa ruskom pravoslavnom federacijom“, rekao je Čanak.

Prema njegovim riječima, velelepan doček Putina bio je u jednoj mjeri i cijena koju je vlast u Srbiji morala da plati za potrebe sopstvene podrške od strane tog rusofilnog dijela srpske javnosti.

Čanak smatra da SPC koristi svoju istorijsku priliku da se što više okoristi o određeni tip vakuma koji postoji u definisanju njenog mjesta i ingerencija.

„Ona igra ničim objašnjivu ulogu i političkog i spoljnopolitičkog i edukativnog i kakvog sve još faktora u Srbiji“, zaključio je Čanak.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...