fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaKrivokapić: Podgorica tek treba da osnaži svoju regionalnu poziciju

Krivokapić: Podgorica tek treba da osnaži svoju regionalnu poziciju

Podgorica, (MINA) – Podgorica, svojom međunarodnom umreženošću i strateškim infrastrukturnim konekcijama, tek treba istinski da osnaži svoju regionalnu poziciju i međunarodnu dostupnost i prepoznatljivost, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

Iz kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da je Krivokapić, čestitajući 19. decembar, Dan Glavnog grada, naveo da je Podgorica, uprkos svim izazovima, postala mjesto koje je opravdalo status Glavnog grada.

“Sve dalje iza nas je vrijeme stradanja i ruševina, kojih smo dužni da se sjećamo da bi naša i naredne generacije znale pravu vrijednost današnjeg mira, slobode, pluralizma, demokratije i puta ka evropskom prosperitetu”, naveo je Krivokapić.

On je poručio da je Podgorica, u proteklih osam decenija, doživljavala krupne industrijske i infrastrukturne uzlete, ali i degradaciju.

“Pored toga što je državni administrativni centar, ona svojom međunarodnom umreženošću i strateškim infrastrukturnim konekcijama, tek treba istinski da osnaži svoju regionalnu poziciju i međunarodnu dostupnost i prepoznatljivost”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da će dodatno investiranje u mreže strateške putne infrastrukture, željeznički i vazdušni saobraćaj, Podgoricu učiniti značajnijim evropskim centrom i raskrsnicom.

“Ekološki potencijal Glavnog grada, koji je od nacionalnog značaja, potrebno je dodatno zaštititi i dalekosežno obezbijediti, kako bi se njegovo bogatstvo umnožilo”, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da, na taj način, građani nikada više neće, zarad nečijih partikularnih ili lukrativnih interesa, svjedočiti devastaciji opšteg dobra, od kog zavisi budućnost i razvoj sjevera i juga.

Kako je naveo, okrenutost ka obnovljivim izvorima energije, proizvodnji zdrave hrane i rijetkog ljekovitog bilja, kao i snažnijem promovisanju kulturne i prirodne baštine, izazovi su za privrednu diverzifikaciju na državnom nivou.

“Međutim, to su izazovi i za središnji dio države, koji ima sve uslove da, u bliskoj budućnosti, postane regionalni, pa i evropski centar, kakav je u biodiverzitetskom i ornitološkom pogledu cijeli Skadarski basen”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da Vlada, aktiviranjem četiri strateška projekta, inicira decentralizaciju i diverzifikaciju privrednih aktivnosti.

Krivokapić je poručio da se, od Glavnog grada, očekuje disperzija gradskog jezgra, ulaganje u lokalnu kanalizacionu, perifernu vodovodnu, električnu i putnu, obrazovnu infrastrukturu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...