fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora i dalje levitira između ukorijenjenih podjela

Crna Gora i dalje levitira između ukorijenjenih podjela

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i dalje levitira između ukorijenjenih podjela koje ne dozvoljavaju suštinsko pomjeranje sa formalnih usvajanja evropskih standarda, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA) povodom 9. maja – Dana Evrope.

Iz te nevladine organizacije kazali su da je Crna Gora, nakon dugih previranja, sumornih ratnih godina i erupcije šovinizma i vjerskog radikalizma, skoro pa jednoglasno okrenuta ka Evropi i njenim liberalnim vrijednostima utemeljenim u kulturi ljudskih prava.

Ocjenjuje se da nakon početnog entuzijazma procesa zvaničnih integracija u Evropsku uniju (EU), dolazi do obostranog zamora.

Navodi se da se sa jedne strane, EU kreće između unutrašnjih problema, frustracija zbog neadekvatnih rezultata procesa integracija i sve upitnije sposobnosti da se održi kao spoljnopolitički prioritet zapadnobalkanskih država.

“S druge strane, Crna Gora i dalje levitira između ukorijenjenih podjela koje ne dozvoljavaju suštinsko pomjeranje sa formalnih usvajanja evropskih standarda. Naime, građanski konsenzus postaje obična floskula kojom se brane državne tekovine protiv narastajućih nacionalnih i vjerskih podjela, i legitimiše odlaganje reformi neefikasnih državnih mehanizama”, smatraju u GA.

Oni su kazali da dominantni cilj vladajućih krugova ostaje održavanje moći, umjesto da se fokus smjesti na podizanje kvaliteta i otvorenosti državnih mehanizama i resursa, čime bi se značajno smanjio prostor za djelovanje retrogradnih nacionalističkih alternativa.

Ocjenjuje se da umorno i podijeljeno civilno društvo, pod pritiscima političkih krugova, sve teže uspijeva da osvježi svoje veze sa običnim građanima.

“Vodeći više računa o grantovima i domaćim šemama moći i uticaja, i nerijetko jutarnje časove provode kritikujući upravo one političke ili državne aktere, s kojima u popodnevnim časovima planiraju zajedničke projektne aktivnosti”, kaže se u saopštenju GA.

U toj NVO se pitaju da li neko može da krivi obične građane, koji sve više uviđaju elemente pozorišne predstave u odnosima onih koje plaćaju da zastupaju njihove interese i onih koji tvrde da djeluju u ime njihovih interesa, a sve iz altruističkih pobuda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije