fbpx
NaslovnicaMINA SvijetPoslanici EP predložili smanjenje broja specijalnih izaslanika

Poslanici EP predložili smanjenje broja specijalnih izaslanika

Brisel, (MINA) – Specijalni izaslanici Evropske unije (EU) pokazali su se kao značajan i fleksibilan instrument u diplomatiji Unije, ali bi njihov broj trebalo da bude manji, zaključili su poslanici Evropskog parlamenta (EP).

U izveštaju koji su usvojili članovi Odbora sa spoljne poslove EP navodi se da izaslanici mogu oličavati i predstavljati EU na ključnim mjestima i u situacijama i trebalo bi da se prvenstveno koriste za jačanje napora Unije u sprječavanju sukoba i njihovim rješavanjima.

U izveštaju, koji sadrži preporuke budućem visokom predstavniku, koji predlaže specijalne izaslanike EU, preporučuje se postepeno ukidanje postojećih izaslanika za pojedine zemlje i razmatranje mogućnosti imenovanja regionalnih.

Kako se navodi, prilikom imenovanja novih predstavnika treba obratiti pažnju na geografsku i rodnu ravnotežu, pošto u ovom trenutku samo dva od osam specijalnih izaslanika EU su žene, prenosi Tanjug.

Poslanici EP-a u izvještaju takođe naglašavaju ulogu koju specijalni izaslanici mogu imati u ostvarivanju ciljeva EU u određenim tematskim oblastima i predlažu da se uvedu dodatni specijalni izaslanici odgovorni za razoružanje i neširenje nuklearnog oružja, za međunarodnu koordinaciju u borbi protiv klimatskih promena, kao i za međunarodno humanitarno pravo i međunarodnu pravdu.

Specijalni predstavnici EU postoje od 1996. godine kako bi doprinijeli naporima EU u upravljanju krizama u različitim regionima, za Afrički rog, Sahel, Centralnu Aziju, Bliskoistočni mirovni proces i Južni Kavkaz i krizu u Gruziji, dvije zemlje – Posebni specijalni predstavnici EU za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, i jedan tematski spacijalni izaslanik, odgovoran za ljudska prava.

Preporuke iz izvještaja koji je danas usvojen sa 50 glasova za i tri uzdržana naći će se pred EP na prvoj predstojećoj plenarnoj sjednici, od 11. do 14. marta.

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...