fbpx
NaslovnicaCrna GoraU KCCG u posljednjih 16 mjeseci zaposleno 70 ljekara

U KCCG u posljednjih 16 mjeseci zaposleno 70 ljekara

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u posljednjih 16 mjeseci zaposleno je 70 ljekara, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Ona je rekla da su unapređenje ljudskih resursa, edukacije, uvođenje novih procedura, obnavljanje zastarjele opreme i nabavka nove, uz konstantnu borbu za živote pacijenata, bili okosnica rada KCCG u posljednjih godinu i po.

„Konkretno, u posljednjih 16 mjeseci, u KCCG je zaposleno čak 70 doktora – kliničkih ljekara, specijalista i subspecijalista“, navela je Radulović na Prvom kongresu crnogorskog udruženja medikalnih onkologa u Budvi.

Ona je kazala da do kraja ove godine očekuju još 20 specijalista i 15 subspecijalista.

Radulović je podsjetila da je KCCG ostvario saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, zahvaljujući kojoj se realizuje projekat nabavke prvog PET CT skenera u Crnoj Gori.

Kako je navela, osim toga, KCCG je, na međunarodnom planu, ostvario saradnju sa Institutom Robert Koh i bolnicom Šarite u Berlinu, kao i sa bolnicom AP-HP u Parizu.

Radulović je kazala da je sve to, između ostalog, omogućilo uvođenje niza novih procedura u KCCG, koje su se do sada radile u inostranstvu.

Među njima su, kako je navela, krioablacije atrijalne fibrilacije, hibridna vaskularna procedura transpozicije velikih krvnih sudova na vratu sa implantacijom stent grafta u grudnu aortu, kornealna cross linking i okuloplastična i hirurgija suznih puteva.

“Kao i „whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom (131-J WBS) kod pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde, torakoskopsko uklanjanje timusa kod djece, scintigrafija somatostatinskih receptora kod pacijenata sa neuroendokrinim tumorima”, rekla je Radulović.

Ona je dodala da je u toku edukacija kadra Klinike za neurohirurgiju za endoskopske procedure.

U isto vrijeme, kako je kazala, bilo je nužno jačati i unapređivati i tehničke kapacitete najveće crnogorske bolnice.

Radulović je podsjetila da su otvorili PCR laboratoriju, automatizovanu centralnu laboratoriju, utrostručili kiseonični kapacitet.

“Otvorili smo i iz temelja renovirali Centar za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju, pri kraju je obnova Centra za pripremu i distribuciju hrane, a uskoro počinje rekonstrukcija Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju”, rekla je Radulović.

Ona je navela da je renovirana ambulanta pedijatrijske oftalmologije uz nabavku potrebne aparature, inkubatora i mobilnog respiratora za potrebe neonatologije, plazmaflex aparatom za pedijatrijsku nefrologiju.

Radulović je podsjetila da je renoviran operativni blok sa neophodnom aparaturom i instrumentima.

Ona je naglasila da je pri kraju priprema dokumentacije za izgradnju Centra za mentalno zdravlje, zatim novog odjeljenja hematologije, kao i zgrade Urgentnog centra.

Kako je navela Radulović, nakon okončanja tendera, ulazi se u realizaciju klinika za dermatovenerologiju i za infektivne bolesti.

“Uz to, u toku je postupak nabavke 128-slajsnog CT aparata i nove angiosale, ali i kupovina full HD video sistema sa setom instrumenata za endoskopsku neurohirurgiju”, kazala je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu