fbpx
NaslovnicaCrna GoraProvjeriće kako se troši novac na Univerzitetu

Provjeriće kako se troši novac na Univerzitetu


Podgorica, (MINA) – Državna revizorska institucija (DRI) najvjerovatnije će naredne godine raditi reviziju finansijskog izvještavanja Univerziteta Crne Gore (UCG).

To bi bila druga revizija Univerziteta koju radi DRI. Prva je objavljena 2010. godine, a revidovani su izvještaji iz 2009. godine.

Član senata DRI Branislav Radulović kazao je za Dan da će, kao neposredno nadležni član senata i rukovodilac za predmetnu reviziju, predložiti da se izvrši revizija finansijskog izvještavanja Univerziteta za 2020. godinu.

“Naravno, konačnu odluku o izboru subjekata revizije daje Senat DRI”, poručio je Radulović.

On je objasni da svi subjekti revizije, njih preko 150, državni organi, institucije, jedinice lokalne samouprave, privredna društva u većinskom državnom vlasništvu i drugi subjekti moraju biti obuhvaćeni revizijom u odgovarajućem ciklusu koji je po pravilu pet godina.

Radulović je kazao da polazeći od činjenice da UCG u poslednjih pet godina nije revidiran, stekli su ce svi uslovi da ce sprovede redovan postupak revizije.

“Dodatan razlog za vršenje revizije Univerziteta Crne Gore je činjenica da je od strane nevladinog sektora, Skupštine Crne Gore i samog Univerziteta izraženo interesovanje da vrhovna državna revizija izvrši kontrolu finansijskog izvještavanja ovog subjekta revizije”, rekao je Radulović.

DRI će, kako je istakao, posebno cijeniti činjenicu da je ovaj subjekt revizije, kao potrošačka jedinica budžeta, za 2020. godinu imao iz državnog budžeta opredijeljena sredstva u iznosu od 19,3 miliona EUR i dodatno 13 miliona EUR sopstvenih prihoda.

“Stoga spada u red većih subjekata revizije”, zaključio je Radulović.

On je rukovodio revizijom prije deset godina, kada je Univerzitet dobio uslovno pozitivno mišljenje i pet preporuka.

Najčitanije