fbpx
NaslovnicaCrna GoraProfesionalni mediji temelj demokratskog društva

Profesionalni mediji temelj demokratskog društva

Cetinje, (MINA) – Kredibilni, odgovorni i profesionalni mediji ključni su za funkcionisanje svake demokratije i temelj demokratskog društva, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, na otvaranju Cetinjskog parlamentarnog foruma.

On je kazao da je u procesu evropskih integracija pred države regiona postavljen zahtijevan zadatak a to je stvaranje boljih uslova za medije.

»Uloga parlamenata je da zakonima regulišu te uslove, dok sa druge stvarne uloge medija je da pruža pravovremene i istinite informacije, podržavaju klimu netolerancije i poštovanje različitosti, nezloupotrebljavajući moć i uticaj koji imaju«, naveo je Brajović.

On je rekao da, kako parlamenti treba da budu otvoreni prema medijima, tako i mediji treba da se jednako i profesionalno odnose prema različitim politikama i da zasnovano na činjenicama, nepristrasno izvještavaju.

Prema njegovim riječima, u interesu parlamenta i poslanika je da njihov rad bude vidljiviji kako bi vjerodostojno predstavili građane i opravdali ukazano povjerenje.

»Jer svi mi imamo različite političke stavove, orjentacije i ciljeve. S druge strane medijski prostor u kojem se odvija politički dijalog utiče na sazrijevanje cjelokupnog društva i mediji dijele odgovornost za stvaranje povoljnog ambijenta za iskazivanje mišljenja i različitosti«, poručio je Brajović.

Zato su, smatra on, kredibilni, odgovorni i profesionalni mediji ključni za funkcionisanje svake demokratije i temelj demokratskog društva.

Prema njegovim riječima, Cetinje je vjekovima gradio i baštinio slobodu, pokazivao Evropi i svijetu kako se misli i živi slobodno.

On je kazao da je prijestonog Cetinja branjena Crna Gora i njen identitet.

»Odavde je počela obnova njene državnosti i ovdje smo glasovima poslanika potvrdili članstvom u NATO da pripadamo razvijenim državama«, naveo je Brajović.

On smatra da je izgradnja demokratskog društva proces koji počiva na dijalogu, zahtijeva slobodu govora i izražavanja, poštovanje različitosti mišljenja i stavova.

»Skupština održava kontinuitet otvorene institucije koja i ovom prilikom pokreće aktuelne teme od društvenog značaja. Naša namjera je da razmjenjujemo mišljenje, nove ideje i stavove u svemu tome i idemo naprijed, ne samo kroz kulturu političkog djelovanja i dijaloga u okviru plenarnih sjednica, već i kroz forume kakav je cetinjski«, poručio je Brajović.

On je dodao da su se na Cetinju okupili poslanici i predstavnici medija da zajedno kroz otvoreni razgovor sagledaju mnoga pitanja značajna za odnos i rad.

»Da vidimo gdje je prostor za unaprjeđenje međusobne saradnje, šta očekujemo ili zamjeramo jedni drugima, da li parlamenti doživljavaju medije dovoljno objektivnim ili politički pristrasnim, da li sa druge strane mediji smatraju da se na njih vrši pritisak«, zaključio je Brajović.

Najčitanije