fbpx
NaslovnicaCrna GoraIvanović: Jedinstvena i snažna EU potrebna više nego ikada

Ivanović: Jedinstvena i snažna EU potrebna više nego ikada

Podgorica, (MINA) – Jedinstvena i snažna Evropska unija (EU) potrebna je više nego ikada, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i dodao da je punopravno članstvo u Uniji uvijek bilo neupitan strateški cilj Crne Gore, čijim ostvarenjem bi se, kako je naveo, potvrdilo da je proširenje i dalje relevantno i izvodljivo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Ivanović je danas učestvovao na sastancima šefova diplomatija Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i država Zapadnog Balkana u Beču, čiji je domaćin savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg.

Kako se navodi, Šalenberg je ugostio ministre vanjskih poslova u okviru Foruma Evropa, održanog pod nazivom „Restartovanje Evrope“.

U saopštenju se kaže da je sa ministarskih sastanaka poručeno da je Crna Gora uspješna priča, kao i da je napravila važan iskorak koji su zemlje članice prepoznale i potvrdile.

„Iskazana je puna posvećenost Grupe prijatelja afirmaciji evropske budućnosti Zapadnog Balkana, uz ocjenu da je vrijeme da politika proširenja EU bude potvrđena značajnijim pomacima u pregovorima”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pozdravljen je napredak Crne Gore i ispunjavanje uslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti provremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), kao i najavljena Međuvladina konferencija.

Ivanović je, na panel diskusiji pod nazivom „Proširenje EU na Zapadni Balkan – vrijeme je da postane stvarno“ na kojoj su govorili ministri država Zapadnog Balakan, istakao da vjeruje u EU.

“Danas, više nego ikada ranije, vjerujemo u EU, jedinstvo i potrebu da se, pod okriljem politike proširenja, još snažnije povežemo. Punopravno članstvo u EU je uvijek bilo neupitan strateški cilj Crne Gore, čijim ostvarenjem bi se potvrdilo da je proširenje i dalje relevantno i izvodljivo”, kazao je Ivanović.

On je rekao da inicijative poput Grupe prijatelja Zapadnog Balkana značajno doprinose ispunjavanju obaveza i ubrzanju pregovaračkog procesa i zahvalio na nedvosmislenoj političkoj, ali i ekspertskoj podršci, koja je doprinijela da Crna Gora napravi važan iskorak, za sebe, ali i cijeli region.

Govoreći o napretku koji je, kako je naveo, za kratko vrijeme ostvaren u sprovođenju ključnih reformi, Ivanović je naglasio da bi Crna Gora dobijanjem pozitivnog IBAR-a na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji vrlo brzo ušla u završnu fazu pregovora i krenula sa zatvaranjem jednog broja poglavlja koja su već spremna.

Ivanović je, u svjetlu aktuelnih geopolitičkih prilika, pozdravio odlučnu i jasnu političku agendu EU institucija i država članica, koja se ogleda i kroz Plan rasta za Zapadni Balkan.

Ivanović se, na marginama Foruma, sastao sa odlazećim visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozepom Boreljom, koji je, kako je saopšteno, pozdravio odličan napredak Crne Gore u prethodnih osam mjeseci.

Borelj je plan da Crna Gora, kao najuspješnija država u procesu integracije, postane prva naredna članica EU ocijenio realističnim.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije