fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBečić: Urađeno mnogo na jačanju kontrolne i nadzorne uloge Skupštine

Bečić: Urađeno mnogo na jačanju kontrolne i nadzorne uloge Skupštine

Podgorica, (MINA) – Na jačanju kontrolne i nadzorne uloge crnogorskog parlamenta urađeno je mnogo, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, dodajući da je u aktuelnom sazivu održan rekordan broj kontrolnih saslušanja.

Bečić je, na sastanku sa novoimenovanom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag, naveo da je uveden institut Ministarski sat, kao i da se na dnevnom redu Skupštine nalaze i akti koje je predložila opozicija.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je ocijenio da se na taj način osnažuje pozicija opozicionih poslanika u parlamentu.

“Na čelnim pozicijama 15 skupštinskih radnih tijela, nalaze se predstavnici iz deset različitih političkih partija, što dodatno jača kontrolnu ulogu Skupštine“, istakao je Bečić.

Bečić, je kazao da su Skupština i OEBS partneri na mnogim značajnim projektima, koji su imali za cilj jačanje demokratizacije crnogorskog društva i izbornih procesa u Crnoj Gori.

“Jedan od produkata te plodne saradnje jeste privođenje kraju digitalizacije zakonodavnog procesa, kao i doprinos otvorenosti i transparentnosti Skupštine”, rekao je Bečić.

On je naveo da su, zahvaljujući razumijevanju i donacijama OEBS-a, stvorene pretpostavke za opremanje skupštinskih prostorija savremenom opremom i robotizovanim kamerama, što je omogućilo da se prvi put sjednice radnih tijela Skupštine prenose uživo.

“Bečić je naveo da je jedna od njegovih prvih inicijativa bila formiranje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kao i da ohrabruje nastavak rada tog radnog tijela”, naveli su iz Skupštine.

On je istakao da će, u tom pogledu, biti dragocjena podrška Misije OEBS-a i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, kao i da je crnogorska Skupština otvorena da intenzivira aktivnosti na tom polju.

“Vag je čestitala je Bečiću na posvećenosti povećanju transparentnosti i otvorenosti Skupštine, a samim tim i unaprijeđenju funkcionisanja demokratskog sistema”, kazali su iz Skupštine.

Ona je kazala da Misija ostaje posvećena nastavku pružanja stručne i tehničke podrške poslanicima, stručnoj službi Skupštine i Parlamentarnom institutu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jelić na čelu sekcije Evropskog suda za ljudska prava

Podgorica, (MINA) - Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu Ivana Jelić...