fbpx
NaslovnicaCrna GoraNedeljkov: Napad na Ukrajinu bitno uticao na izbornu kampanju u Srbiji

Nedeljkov: Napad na Ukrajinu bitno uticao na izbornu kampanju u Srbiji

Podgorica, (MINA) – Napad Rusije na Ukrajinu bitno je uticao na izbornu kampanju u Srbiji, budući da je pojačao zabrinutost građana za bazična egzistencijalna pitanja, ocijenio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

Nedeljkov je, u intervjuu agenciji MINA, naveo da je prije zvaničnog početka kampanje izgledalo je da će, primjera radi, ekološke teme imati veliku ulogu u predizbornom nadmetanju.

Kako je naveo, ukrajinska drama pojačala je zabrinutost građana u pogledu toga da li će biti dovoljno hrane, energenata, kao i da li je mir ugrožen.

“Preko noći su se okolnosti dramatično promijenile, na šta je i vladajuća Srpska napredna stranka promptno reagovala. Poruka „Mir. Stabilnost. Vučić.“ odmah se pojavila kao odgovor na sasvim razumljive strahove građana”, kazao je Nedeljkov.

On je podsjetio da je posmatračka misija CRTA-e upozorila da su ranjive grupe bile izložene pritiscima u toku kampanje za izbore.

“Skoro svaka deseta politička aktivnost na terenu koju su zabilježili posmatrači CRTA-e imala je crte klijentelizma, odnosno direktne ili indirektne kupovine glasova”, rekao je Nedeljkov.

On je kazao da su klijentelističke prakse prisutne i van predizbornog perioda, ali su se, kako su uočili u toj organizaciji, intenzivirale tokom kampanje.

Prema riječima Nedeljkova, takvim zloupotrebama najviše su izloženi zaposleni u javnom sektoru, kao i pripadnici socijalno ugroženih grupa, posebno pripadnici romske zajednice.

“Građanima se ostvarivanje njihovih zakonom garantovanih prava, iz domena socijalne zaštite, uslovljava podrškom određenoj političkoj opciji. Takve slučajeve zabilježili smo isključivo u aktivnostima vladajućih partija”, naveo je Nedeljkov.

Na pitanje da li je ove godine u Srbiji bilo zloupotrebe javnih resursa i funkcionerskih kampanja, on je odgovorio da je u cjelini došlo do daljeg brisanja granice između partijskih i državnih interesa.

Kako je pojasnio, zabilježeno je još veće korišćenje državnih institucija kao kanala za ostvarivanje partijskih ciljeva.

“Umjesto izbornog nadmetanja politikama i programima, na djelu smo vidjeli još izraženiju zloupotrebu institucija, njihovih resursa i usluga koje pružaju građanima u korist vladajuće stranke”, rekao je Nedeljkov.

On je kazao i da se svjedoči hroničnom nedostatku političkog pluralizma u medijima.

“U toku zvanične izborne kampanje gotovo jednobojna medijska slika se donekle izmijenila zbog puke činjenice da se uvode obavezni predizborni blokovi u programske sadržaje”, rekao je Nedeljkov.

Tako je, kako je dodao, CRTA-in medijski monitoring pokazao da se zastupljenost predstavnika vlasti smanjila sa 85 odsto vremena posvećenog političkim akterima, koliko je zabilježeno prije početka kampanje, na 64 odsto.

On je kazao da su istovremeno opozicione stranke zabilježile rast medijskog prisustva od 21 procentnog poena, odnosno sa 15 na 36 odsto.

“Ipak, u redovnim informativnim sadržajima zastupljenost vladajućih stranaka je i dalje dominantna, 75 odsto”, rekao je Nedeljkov.

Na pitanje da li praksa objedinjavanja izbora u jednom danu, što se trenutno zagovara u Crnoj Gori, donosi više benefita ili štete, on je podsjetio da je istraživanje javnog mnjenja, koje je CRTA sprovela krajem februara, pokazalo kako više od polovine građana nije znalo da će se u nekim lokalnim samoupravama održati i lokalni izbori.

U tom trenutku, kako je dodao Nedeljkov, 69 odsto građana je znalo za predsjedničke izbore.

On je ocijenio da je politika u prevelikoj mjeri personalizovana, odnosno da je previše opredjeljivanja prema liderskim ličnostima, a premalo prema rješenjima koja politički programi nude za konkretne probleme, uključujući i one na lokalnom nivou.

“Bizarno je da i na nivou izbora za mjesne zajednice dio građana ima utisak da se opredjeljuje između Vučića i nekih ljudi iz svog komšiluka”, dodao je Nedeljkov.

On je kazao da se objedinjavanjem više nivoa izbora ostvaruje izvjesna finansijska ušteda i da se svakako, u datim uslovima, motiviše veći broj birača da glasa i na lokalnom nivou.

“Ipak, pitanje je koliko su ti benefiti važniji od štete koju „opsesija liderima“ čini demokratiji”, rekao je Nedeljkov.

On je poručio da su izbori uvijek šansa da se bar nešto promijeni nabolje.

“Postoji samo jedan način da vaš glas ne znači ništa, a to je – da ne glasate. Izbori su uvijek, bez obzira na sve realne manjkavosti izbornih uslova, situacija koja daje građanima moć da bitno utiču na ključne procese u društvu”, smatra Nedeljkov.

On smatra da bi visok odziv birača na izborima, koji su u Srbiji zakazani za 3. april, pokazao kako građani nijesu izgubili vjeru da izbori mogu da donesu promjene.

“To je preduslov za zaustavljanje procesa urušavanja demokratije, pa i način da utičemo i na obezbjeđivanje boljih uslova za slobodne i poštene izbore u budućnosti”, poručio je Nedeljkov.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu