fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Mandat bio u znaku ataka na nezavisnost Crne Gore

Marković: Mandat bio u znaku ataka na nezavisnost Crne Gore


Podgorica, (MINA) – Odlazeći premijer Duško Marković kazao je da je mandat njegove vlade protekao u znaku snažnih ataka na crnogorski identitet, njenu nezavisnost i građanski karakter.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je ponosan što je bio na čelu tima koji je radio u interesu svih građana Crne Gore.

Marković je podsjetio da je mandat započet u godini pokušaja terorizma na dan izbora 2016, a da ga završavaju u godini krize usljed koronavirusa.

Svi uspjesi najvećim dijelom pripadaju Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i partnerima

Marković je rekao da je između svega toga bilo teških prilika i okolnosti, koji su se ticali konsolidacije javnih finansija, ekonomskog oporavka, uvođenja Crne Gore u NATO, ali i integracije u Evropsku uniju.

“Mandat je bio obilježen i snažnim atacima na crnogorski identitet, njenu nezavisnost i građanski karakter”, rekao je Marković.

On je naveo da je Crna Gora danas evropska i evroatlantska država koja je članica NATO saveza.
“Kad se podvuče crta, vjerujem da svi možemo biti zadovoljni onim što je urađeno”, uvjeren je Marković.

On kaže i da podjele u Crnoj Gori nijesu nastale zbog DPS-a, već da su u prisutne vjekovima.

“One imaju istorijsko utemeljenje. Pokretanjem postupka obnove države, mi smo pokrenuli proces pomirenja u Crnoj Gori i okupljanja građana ka cilju da pripadaju državi Crnoj Gori i da sve svoje potrebe rješavaju u okviru svoje države”, kazao je Marković, prenosi portal RTCG.

On smatra da je i ovih dana u predvečerje konstituisanja nove vlade “imamo novi atak na Crnu Goru, baš u smislu podsticanja negativnog vjekovnog nasljeđa da je 1918. godina ustvari godina oslobođenja, a ne okupacije”.

Govoreći o odluci Ministarstva vanjskih poslova da ambasadora Srbije Vladimira Božovića proglasi za personu non grata, Marković je rekao da se dostojanstvo države ne može staviti pod tepih zato što za dva ili tri dana dolazi nova vlast koja drugačije razmišlja.

“Uradili smo posao koji nam pripada, reagovali smo kako to pripada odgovornim ljudima i u skladu s Ustavom. Nije to samo stav neodgovornog i bahatog ambasadora, nego očigledno zajednički stav vlasti u Srbiji”, rekao je Marković.

On je podsjetio da je Božović više puta pozivan u MVP, te da je bilo razloga da se on i ranije proglasi personom non grata, ali da su vodili računa o regionalnim odnosima i pokušaju očuvanja stabilnih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Politika je, kae, doprinijela da kontrola nad kovidom ne bude onakva kakva je potrebna Crnoj Gori, ali ne dozvoljava, kaže, licemjerje, da je za to odgovoran NKT i Vlada.

“Ne, nego ovi koji su tada ušli u kampanju da bi dobili izbore. Kad su osvojili vlast ponašanjem su pokazali neodgovornost. Desio se i patriotski skup koji je bio odgovor na skup koji je bio postizborno slavlje u Podgorici”, pojašnjava Marković.

Da su, kaže, politiku htjeli da uključe u NKT na izbore bi otišli u junu, kao što su to učinili Srbi i Hrvati, pa bi možda ponovo osvojili vlast.

Marković je ponovio da je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti jedan najvažnijih razloga zbog kojeg su izgubili izbore, ali ne zbog činjenice što zakon nije potreban ili dobar.

Ne žali, kaže, zbog usvajanja zakona, ali je on pokrenuo “sveopšti otpor prema Crnoj Gori, njenoj slobodi i nezavisnosti”.

Marković je podsjetio da su sveštenici išli od kuće i ubjeđivali građane da ne smiju glasati za vladajuću koaliciju jer će biti prokleti i oni i njihovi potomci. Sve je to, navodi, podržala Srbija.

Komentarišući optužbe da su diskriminisali političke neistomišljenike, Marković je ukazao na činjenicu da je predložena ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kao strani državljanin crnogorsko državljanstvo dobila od još aktuelne vlasti.

“I napredovala u karijeri u Crnoj Gori. Nije bila diskriminsana, a ona govori da Crnogorci kao nacija ne postoje”.

“Slušao sam juče ogorčenu diskusiju doktora Vladimira Dobričanina, koji je poslanik Ujedinjene Crne Gore, kako je Crna Gora teška, kako on teško živi u njoj. 1999. ga je ova vlast primila, dobio je državljanstvo, posao u KCCG, bio direktor Urgentnog centra, dobio je stan od ove države. Je li to diskriminacija”, upitao je Marković.

Kad je riječ o kadrovskoj politici DPS-a, rekao je da nju neće voditi na bazi godine rođenja, već kvaliteta i sposobnosti: “Tražićemo nove ljude, a oni nijesu samo sa 25. To su ljudi sa 40, 50 i 60 godina”.

Marković je rekao da ostaje u parlamentu kao poslanik do kongresa DPS-a.

“Učestvovaću u radu parlamenta. Jedva čekam premijerski sat da se novim ministrima suočim i premijer, posebno u odnosu na njihove odnose o sprženoj zemlji. Zavisno od odluke kongresa, zavisiće moj odnos prema politici i prema poziciji u parlamentu”, kazao je Marković.

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu