fbpx
NaslovnicaCrna GoraJavni diskurs u Crnoj Gori van kontrole

Javni diskurs u Crnoj Gori van kontrole

Podgorica, (MINA) – Javni diskurs u Crnoj Gori pokazuje znake odsustva bilo kod vida kontrole, saopštili su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, navodeći da se čini da je osnovni cilj uvrijediti nekoga na ličnoj osnovi, a ne doprinijeti raspravi od javnog interesa.

„Nakon što se u Crnoj Gori dodatno zaoštravaju političke konfrontacije, Zaštitnik upozorava da se u takvim okolnostima mora tolerisati oštra retorika, izjave koje su ponekad čak i uvredljivog karaktera, kao i izražavanje koje može šokirati ili uznemiriti javnost“, kaže se u saopštenju te institucije.

Oni su pojasnili da su to standardi slobode izražavanja u skladu sa međunarodnom praksom.

Iz Institucije Zaštitnika podsjećaju i da se takav diskurs toleriše zbog potrebe legitimnog cilja, odnosno obavještavanja javnosti o značajnim temama kroz debatu od javnog interesa.

„U sadašnjoj situaciji javni diskurs u Crnoj Gori pokazuje znake odsustva bilo kod vida (samo)kontrole u kojem se čini da je osnovni cilj uvrijediti nekoga na ličnoj osnovi, a ne doprinijeti raspravi od javnog interesa“, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

To, smatraju u toj instituciji, svakako neće doprinijeti jačanju kulture dijaloga i tolerancije koji su sa više adresa označeni kao neophodnost, bez koje nije moguće napraviti vidljiv pomak u razvoju društva i napredovanje u evropskim integracijama.

U takvom javnom i političkom diskursu, kako su naveli, ponovo oživljavaju predrasude, stigma i govor mržnje kojim se narušava dostojanstvo osoba i društvenih grupa koje ničim nijesu označene kao faktor zbog kojih se rasprava odvija.

„Naprotiv, homofobične i slične izjave, kao i govor mržnje koji je odavno prepoznat na društvenim mrežama, sada još više marginalizuju ovu društvenu kategoriju pridajući političkim oponentima karakteristike LGBTIQ osoba u negativnom značenju i time dodatno ugrožavajući njihov ionako ranjiv položaj“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bilo kakvo dodatno objašnjenje ili relativizacija izrečenog samo pokazuje da politička i društvena javnost još nije svjesna težine izgovorene riječi, već se to samo dešava kad se ugrozi sopstveni lični integritet upravo onih koji se ponašaju na neprikladan i nedozvoljen način.

Iz institucije Zaštitnika su ponovo apelovali, primarno na političku javnost, da sačuva dignitet svake ličnosti koliko god je to moguće, pokrene iskreni dijalog i koristi politička sredstva koja stoje na raspolaganju i u institucijama i u društvenom okruženju.

„Umjesto prizemnih i vulgarnih metoda kojima se ugrožava ljudsko dostojanstvo“, dodaje se u saopštenju.

Pri tome je, kako se navodi, svakako nužno očuvati slobodu izražavanja kao osnovno sredstvo informisanja javnosti.

„Ali i imati na umu da je ona ograničena, pored ostalog, i pravima drugih da ih uživaju u skladu sa onim što im je država dužna da garantuje“, zaključuje se u saopštenju.
(kraj) gop/mip

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rad sa mladima jedan od prioriteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fondacija Čini dobro i Savjet stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG)...