fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLuka Virpazar i dalje samo na papiru

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će početi gradnja Luke Virpazar, a 2,5 miliona EUR koji su dobijeni kroz prekogranični projekat ALMONIT MTC za tu namjenu nije potrošen, jer nije bilo zakonskih preduslova za izvođenje radova.

“Da ne bi propao, novac je usmjeren, odnosno refundiran, za projekat izgradnje graničnog prelaza Ckla-Zogaj između Crne Gore i Albanije i za rekonstrukciju puta Dinoša-Cijevna zatrijebačka”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva kojim rukovodi ministar Filip Radulović.

Projekat ALMONIT MTC sprovodile su Crna Gora, Albanija i Italija i njegov glavni cilj je bio poboljšanje povezanosti između zemalja regiona kroz razvoj multimodalnog saobraćaja i uspostavljanje unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih linija.

U okviru projekta, za izgradnju Luke Virpazar (I faza) odobreno je 2,5 miliona EUR, dok je Vlada obezbijedila dodatnih 1,5 miliona.

Prekogranični projekat počeo je u maju 2019. godine i plan je bio da se završi u decembru 2022, dok je planirani rok za izgradnju luke osam mjeseca od uvođenja izvođača u posao.

Projekat je produžen do kraja prošle godine.

“Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je bilo jedan od partnera na projetku ALMONIT MTC, koji je finansiran u okviru IPA Interreg programa Italija-Albanija-Crna Gora. Planirane aktivnosti MKI su se odnosile na pripremu projektne dokumentacije i izgradnju I faze Luke Virpazar. Primjena projekta ALMONIT MTC je počela u maju 2019. godine i trajala je do kraja prošle godine”, rekli su iz resornog Ministarstva.

U okviru tog projekta, kako su kazali, MKI je odobrena finansijska podrška u iznosu od 2,44 miliona EUR.

“Usljed okolnosti koje su identifikovane prilikom sprovođenja projekta, utvrđeno je da ne postoje neophodni zakonski preduslovi za izvođenje radova vezanih za Luku Virpazar, koji su, prije svega, vezani za zaštićeno područje Skadarskog jezera i položaj regionalnih vodovodnih cijevi koje se nalaze na tom području”, objasnili su iz Ministarstva, dodajući da je to dovelo do razmatranja opcija da se novac iskoristi za drugu namjenu.

Bivša administracija MKI krajem novembra 2022. godine je objavila tender za gradnju luke, da bi ga u martu prošle godine poništila, jer, kako su ranije objasnili iz ministarstva, niti jedna od dvije ponude putem javnog poziva nije bila finansijski isplativa po državu. Na tender se javile firma iz Crne Gore i konzorcijum kompanija iz Italije i Albanije.

Glavni projekat Luke Virpazar sastoji se od četiri cjeline – struktura luke, potporni zidovi i uređenje, čelični most za instalacije i arhitektonski objekat (turistički i tehnički objekat).

Ekolozi su ranije kritikovali projekat ukazavši da Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu ima skoro 80 primjedbi i ne može dobiti zeleno svjetlo dok se one ne otklone.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spaić otputovao na SP u Kobeu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski paraolimpijac Miloš Spaić i njegov trener Veljko Čegar otputovali su...
uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Inflacija 5,4 odsto