fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIković: Ako se usvoji ovakav Prostorni plan Crna Gora će nastaviti putem...

Iković: Ako se usvoji ovakav Prostorni plan Crna Gora će nastaviti putem samouništenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je Prostornim planom Crne Gore priznala da je stanje u državi katastrofalno, ali nije dala rješenja i mehanizme za izlazak iz haosa, saopštio je član Preokreta, Vuk Iković.

On je rekao da Vlada oživljava prljave i prevaziđene projekte, koji vode samouništenju.

“Ministarstvo prostornog planiranja odbacuje scenario opstanka Crne Gore koji bi nas učinio sigurnom, ekološkom, premium brend državom gdje bi se bazirali na zelenoj i kapilarnoj ekonomiju, pokrenuli inovativno građevinarstvo i poljopivredu i stavili fokus na seoski i zdravstveni turizam”, naveo je Iković u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Prostornim planom treba da se spriječe dalja društvena raslojavanja, a za to nam treba promjena politike korišćenja prostora koja, kako tvrdi, nije najavljena ovim planom.

“Sjever je i dalje sve više zapostavljen u odnosu na ostatak države, a prostorni plan nije dao rješenje za ovaj problem. Ono što najviše boli što su funkcioneri posljednje četiri vlade potrošili naš novac i vrijeme, a rješenja nijesmo dobili. Tako su priljavi i prevaziđeni projekti iz perioda DPS-a i dalje na snazi. Sa ovakvom neodlučnom politikom oni će osati aktivni sve dok je u igri prljavi kapital i funkcioneri koji su neotporni na takav novac”, poručio je Iković.

On je saopšštio da posljednjih 30 godina Crna Gora podstiče linearni model ekonomskog rasta „uzmi, proizvedi, potroši i baci“, koji se zasniva na tome da su materijali iz prirode neiscrpni, što se pokazalo neodrživim.

“Ovo je dovelo do stihijske gradnje, gubitka plodne zemlje i pitke vode kao i velikih društvenih nejednakosti. Zato veliki broj građana ne živi od svoje plate već od naslijeđene imovine i kredita. Zato prostorni plan mora biti odlučan, mora biti sanacionog karaktera i mora pokazati jasan otklon od dosadašnje 30-ogodišnje prakse”, rekao je Iković.

Jedan od otklona znači da u planu mora jasno da stoji da nelegalni objekti u zoni morskog dobra, nacionalnih parkova, zaštitnih zona vodoizvorišta, putnog pojasa i klizišta, ne mogu biti legalizovani, jer ukoliko ih legalizujemo biće ugroženi ljudski životi i izgubićemo trajno resurse od kojih zavisimo.

“Otklon znači da ako hoćemo da budemo turistička zemllja, moramo bazirati turizam na očuvanju, a ne crpljenju prirode. To znači da Crna Gora treba obezbijedi zdravu životnu sredinu i sigurnost od zemljotresa i da pod obavezno odustane od nebrendiranog privatnog smještaja, jer u suprotnom, primorje će doživjeti kolaps najkasnije za deset godina”, kazao je Iković.

Plan je, kako tvrdi, odustao i od zaštite poljoprivrednih površina.

“Ako poljoprivredno zemljište konačno ne stavi izvan urbanih zona to znači da nećemo imati svoju hranu i da ćemo vremenom sve više uvoziti i sve više zavisiti od drugih, a sve manje od sebe samih”, upozorio je Iković.

Prema njegovim rijelima, dobro prostorno planiranje je sagledavanje prošlosti i sadašnjosti zbog budućnosti, ono sprječava davanje moći povlašćenom pojedincu, a stavlja u fokus javno dobro i omogućava pojedincima da ostvare svoje mogućnosti za šta je zelena ekonomija odličan alat.

“Da bi ovo postala naša paksa, potrebna je politička volja. S obzirom na to da je nemamo, potreban je preokret”, zaključio je Iković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Hrvatskoj ambasadi priznanje CSA

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Crnogorske sportske akademije (CSA) Duško Bjelica uručio je danas priznanje...