fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoU budvanskom DZ otvorena nova mikrobiološka laboratorija

U budvanskom DZ otvorena nova mikrobiološka laboratorija

Podgorica, (MINA) – Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja (DZ) u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada EUR, unaprijediće kontrolu i prevenciju infekcija i njegu pacijenata, kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Šimun, koji je otvorio mikrobiološku laboratoriju u budvanskom DZ, kazao je da je to dokaz da je zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, ali i turista, prioritet Ministarstva zdravlja.

On je podsjetio da su, osim u Budvi, mikrobiološke laboratorije opremljene i u domovima zdravlja u Beranama, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru i Specijalnoj bonici u Brezoviku.

“Zbog ulaganja, koje za ove laboratorije iznosi preko dva miliona eura, u ime Vlade Crne Gore i zdravstvenog sistema zahvaljujem našim prijateljima iz Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori”, rekao je Šimun, prenosi PR Centar.

On je objasnio da mikrobiološke laboratorije, kakvu od danas ima DZ Budva, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma.

Prema riječima Šimuna, takve laboratorije su i presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, pa se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta.

“Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, poručio je Šimun.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravlja je, kako je istakao, ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova.

„Zato je danas prilika da kažem i da će budvanski dom zdravlja, nakon završenih tenderskih i zakonskih procedura, ući u projekat modernizacije i adaptacije, a za ovu namjenu biće uloženo oko 1,2 miliona EUR“, najavio je Šimun.

On je dodao da vjeruje da će realizacijom tog projekta ustanova prerasti u savremenu funkcionalnu organizaciju po blokovima i to specijalističkim, dijagnostičkim i blokom koji će činiti Služba za epidemiologiju i mikrobiološka ordinacija.

„Infrastrukturna ulaganja i nabavku savremene medicinske opreme mora pratiti i kontinuirano planiranje i usavršavnje medicinskog kadra. Nadam se da će sa završetkom najavljenih radova, u ustanovu sa specijalizacije doći još četiri ljekara, i to oftalmolog, pedijatar, radiolog i specijalista interne medicine“, rekao je Šimun.

On smatra da, s obzirom na to da je Budva reprezent turističke ponude u ljetnjim mjesecima, a i tokom cijele godine, zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, kao i turista, mora biti u vrhu prioriteta donosilaca odluka kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Direktor DZ u Budvi Blažo Radoman kazao je da je nova mikrobiološka laboratorija u savremenom prostoru od 196 kvadrata urađena po svim standardima Evropske unije.

„Naš sljedeći postupak vezano za ovu mikrobiološku laboratoriju biće akreditacija, što znači da će svi nalazi i procedure koje se budu ovdje radile biti vjerodostojne na teritoriji Budve. Ovdje ne stajemo i ubrzo se očekuje kompletna adaptacija prvog sprata Doma zdravlja i dobićemo savremene specijalističke ordinacije“, rekao je Radoman.

On je poručio da će za DZ Budva investicija od 1,2 miliona EUR biti prva značajnija, koju je u kapitalnom budžetu finansiralo Ministarstvo zdravlja.

DZ Budva će, u saradnji sa opštinom, kako je najavio Radoman, dobiti digitalni mamograf i savremeni ultrazvuk.

On je naglasio da će to biti jedini digitalni mamograf na primorju.

Radoman je naveo da imaju podršku od lokalne samouprave i ocijenio da su primjer kako treba da sarađuju lokalna samouprava i domovi zdravlja, jer je primarna zdravstvena zaštita okosnica zdravstvene zaštite.

“Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Budva turistička destinacija, gdje cirkuliše veliki broj ljudi i treba da vodimo računa da stvorimo što kvalitetnije uslove za rad, jer se to reflektuje na bolji kvalitet zdravstvene zaštite“, rekao je Radoman.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...