fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠćekić: Institucije da djeluju u cilju zaštite prava djeteta

Šćekić: Institucije da djeluju u cilju zaštite prava djeteta

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić, pozvao je nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite prava djece.

Kako je saopšteno iz Vlade, Šćekić je to kazao na konstitutivnoj sjednici Savjeta za prava djeteta.

Navodi se da je na sjednici razmatran Izvještaj o radu Savjeta za prava djeteta za prethodnu godinu, Poslovnik o radu Savjeta za prošlu godinu, kao i Program rada Savjeta za ovu godinu.

Savjet je razmatrao i informaciju o realizaciji mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima i usmenu informaciju o regionalnoj konferenciji „Na putu ka izvrsnosti: Udruženim snagama ka djelotvornoj dječijoj zaštiti sa modelnom Barnhaus”.

“Usvojen je Izvještaj o radu Savjeta za prethodnu godinu kao i Poslovnik o radu Savjeta za prava djeteta”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, radi kontinuiteta zaštite prava djeteta za koje se zalaže Savjet, Šćekić predložio da se nastavi sa dvogodišnjim programom rada Savjeta i da nastave realizaciju svih započetih aktivnosti, kao i da se program proširi novim idejama koje predlažu nadležni resori.

Dodaje se da su na sjednici usvojeni zaključci nastavka borbe protiv nasilja i borbe za zaštitu dječijih prava, a nadležni resori će dostaviti predloge sekretarki Savjeta kako bi se ta pitanja uvrstila na dalje razmatranje u radu Savjeta.

“Šćekić je pozvao sve nadležne institucije da se preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite prava djeteta i omogućavanja da svako dijete živi u zdravoj sredini u kojoj se poštuju sva prava djeteta zajamčena domaćim i međunarodnim propisima koje je Crna Gora ratifikovala”, navodi se u saopštenju.

On je istakao i da je važno učešće djece u Savjetu zbog čega ga, kako je naveo, posebno raduje što ima predstavnika djece, čiji glas će se čuti u Savjetu.

“Pozivao je i nevladin sektor da putem nastavka jedne lijepe saradnje zajednički istupamo u borbi za zaštitu prava djeteta jer su djeca najveće bogatstvo ovog društva”, dodali su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu