fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSAD uvele nove sankcije Miloradu Dodiku

SAD uvele nove sankcije Miloradu Dodiku

Vašington, (MINA) – Američko Ministarstvo finansija objavilo je proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Milorad Dodik.

Kako se navodi sankcije se uvode i Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banje Luke, zbog povezanosti sa Dodikom.

Podsekretar američkog ministra finansija za terorizam i finansijske obavještajne službem Brajan E. Nelson, kazao je da destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Dodika i pokušaji urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost BiH i cijele regije.

“Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, dodao je Nelson, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dodatno je saopštilo da je na listu sankcioniranih stavljen i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, danas Dodikov pravni savjetnik.

Na listu je stavljen i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, također zbog uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Pored Tegeltije i Kukića, Stejt Dipartment je na listu uvrstio Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju.

Kanelarija za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) je saopštio kako je stavio na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

U saopštenju američkog ministarstva finansija se navodi da je današnja odluka prva pod oznakom E.O. 14033 vezana za BiH.

Ona se, kako se navodi, nadovezuje na predanost Bajdenove administracije promicanju odgovornosti za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugoročnim mirovnim sporazumima.

Navodi se da je Dodik potkopavao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u Republici Srpskoj (RS).

Dodaje se kako je Dodik svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije.

“Njegova etnonacionalistička retorika koja potiče podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost”, navodi se u saopštenju.

Dodik je, kako je saopšteno, takođe otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti sa BiH na RS, jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, i poduzeo je mjere za to.

Dodik se takođe javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH.

Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje.

Što se tiče korupcije, u saopštenju se navodi da je Dodik uspostavio mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici.

Kao primjer koruptivnih radnji, navodi se kako je Dodik dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima.

Dodik se je prihode od korupcije koristio za podmićivanje i dodatne koruptivne aktivnosma kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u.

Za ATV se navodi da je u privatnom vlasništvu firme blisko povezane s Dodikovom porodicom.

Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši kontrolu nad ATV-om, na primjer zahtijevanjem ličnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme.

U saopštenju se navodi da je Dodik kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrni druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve.

Navodi se da je Dodik ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan način korupcije.

On je novac iz javnih poduzeća usmjerio direktno u ATV, u koruptivne svrhe.

U saopštenju se ističe da je Dodik posljednjih godina znatno povećao finansiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog utjecaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i osobne ciljeve.

Sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su navedeni, a koja se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a, blokirani su i moraju biti prijavljeni Ministarstvu finansija, odnosno OFAC-u.

Pored toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 odsto ili više, takođe bivaju blokirani.

Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD-a, ili unutar Sjedinjenih Država, a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće.

Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili osiguranje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe.

Dodik je za novinsku agenciju SRNA kazao da je odluka SAD-a o uvođenju sankcija njemu i ATV-u besmislena i napad na slobodu izražavanja.

On je dodao da je opet kažnjen, a da ne zna zbog čega.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu