fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNedostatak škola i vrtića i kvalitet obrazovanja problemi za djecu i porodice

Nedostatak škola i vrtića i kvalitet obrazovanja problemi za djecu i porodice

Podgorica, (MINA) – Nedostatak vrtića i škola i kvalitet obrazovanja bitni su problemi koji utiču na živote djece i porodica u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Iz Službe za informisanje predsjednika saopštili su da je na sastanku razgovarano i o značaju dostupnosti pouzdanih podataka o stanju prava djece i žena u zemlji, poput podataka koji pokazuju da svako treće dijete živi u siromaštvu.

„Nedostatak vrtića i škola i kvalitet obrazovanja prepoznati su kao bitni problemi koji utiču na živote sve djece i porodica u državi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je poseban aspekt razgovora bio posvećen porastu nasilja među djecom, kao i razlozima za takvo stanje u društvu i najboljim načinima da se taj problem pitanja prava djeteta rješava.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ukazao da su teme kojima se UNICEF bavi osnov i uslov razvoja crnogorskog društva.

On je naglasio da su pitanja obrazovanja, zdravlja i zaštite djece od nasilja visoko na njegovoj listi prioriteta.

Kako je naveo Milatović, djeca su snaga i pokretač crnogorskog društva i zato želi da budu zdrava, zaštićena od nasilja i da imaju priliku da se obrazuju u društvu jednakih mogućnosti.

„Kroz svoj rad ću istrajati na tome da prava djece uvijek budu društveni i politički prioritet u Crnoj Gori, kao i da iniciram postizanje političkog konsensuza oko rješavanja konkretnih problema kao što su siromaštvo među dječijom populacijom, nasilje i nedostatak infrastrukturnih kapaciteta za predškolsko i osnovno obrazovanje“, rekao je Milatović.

On je istakao da je briga o djeci prioritet svakog društva.

„A srećno je samo ono u kom je svako dijete zdravo, obrazovano, zaštićeno i uvaženo kao pojedinac“, dodao je Milatović.

On je, kako se navodi, ohrabrio djelovanje UNICEF-a u Crnoj Gori, uz obećanje da će u okviru svoje uloge podržati sve teme koje su od posebnog značaja za djecu i njihove porodice.

Santander je istakao da su prioriteti rada UNICEF-a u Crnoj Gori da podrži nacionalne institucije da smanje siromaštvo djece i da pruže svakom djetetu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, brižno porodično okruženje i zaštitu od nasilja.

“Pozdravljam posvećenost Milatovića, da tokom svog mandata, podrži svu djecu promovišući rješavanje pitanja prava djeteta kao apsolutne prioritete za sve građane i građanke Crne Gore, što je u skladu s ostvarivanjem Milenijumskih razvojnih ciljeva do 2030. godine i pristupanjem Crne Gore EU”, poručio je Santander.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije