fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Ispunjeno 33 odsto obaveza iz Programa pristupanja EU za prošlu godinu

CGO: Ispunjeno 33 odsto obaveza iz Programa pristupanja EU za prošlu godinu

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore tokom prošle godine je kroz Program pristupanja Evropskoj uniji (EU) definisala 300 obaveza, od čega je ispunjeno 98, odnosno 33 odsto, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije su naglasili da su 202 obaveze ostale nerealizovane, odnosno 67 odsto planiranog posla nije završeno.

„U okviru zakonodavnog dijela bile su definisane 229 obaveze a realizovane 55 (24 odsto), dok je u strateškom dijelu bila planirana 71 obaveza a realizovane su 43 (61 odsto)“, naveli su iz CGO-a.

Kako su rekli, Državna revizorska institucija (DRI) jedina je imala stopostotnu realizaciju obaveza.

Iz CGO-a su istakli da najveći podbačaj sa nijednom realizovanom obavezom iz EU agende bilježe ministarstva prosvjete, javne uprave i odbrane, kao i Uprava prihoda i carina, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Agencija za nadzor osiguranja, Komisija za tržište kapitala i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije.

„Ispod prosjeka od 33 odsto realizovanih obaveza bila su i ključna Ministarstvo pravde (22 odsto), Ministarstvo unutrašnjih poslova (30 odsto)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ispod prosjeka bila i većina ostalih ministarstava.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja (18 odsto), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (18 odsto), Ministarstvo sporta i mladih (25 odsto), Ministarstvo kapitalnih investija (27 odsto), Ministarstvo zdravlja (32 odsto), kao i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (14 odsto), Centralna banka (25 odsto) i Agencija za civilno vazduhoplovstvo (36 odsto)“, rekli su iz CGO-a.

Iz te neavldine organizacije su kazali da su granični i nešto iznad prosjeka bili Ministarstvo kulture i medija sa 33 odsto realizovanih obaveza, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma 44, Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma sa 47 odsto.

Kako su naveli, ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i vanjskih poslova realizovali su po 50 odsto obaveza, Ministarstvo finansija 51, a resor ljudskih i manjinskih prava 60 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos u finalu, sa Fiorentinom za trofej

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa plasirali su se u finale Lige konferencija. Olimpijakos je večeras...