fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaStabilnost ZB vrlo važna za Evropu

Stabilnost ZB vrlo važna za Evropu

Podgorica, (MINA) – Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo je važna za snažnu Evropu, kazao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merc tokom sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu.

Kako prenosi portal RTCG, Spajić i Merc razgovarali su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.

Merc je istakao da za Evropu region Balkana ima strateški značaj i da je za stabilnost regiona važno u Evropsku uniju (EU) uvesti one države koje slijede evropske vrijednosti.

„Imali smo veoma dobar sastanak. Bio je ovo prvi, ali, sigurno, ne i posljednji. Zaista sam zainteresovan da bolje upoznam i vidim Crnu Goru jer mislim da je ova zemlja izuzetno važna za razvoj saradnje između Evropske unije i Balkana”, kazao je Merc.

Spajić je predstavio je plan reformi koji bi Crnoj Gori omogućio da tokom 2026. bude spremna za učlanjenje.

Na sastanku je bilo riječi i o ekonomskoj saradnji, pri čemu je zaključeno da bi ekspertska podrška Njemačke bila izuzetno značajna.

“On lično zna sve izvršne direktore njemačkih preduzeća i biće velika pomoć pri privlačenju takvih investicija kod nas. Cijeni naš položaj u odnosu na 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politikom i odbrambenom politikom“, rekao je Spajić.

On je kazao da Merc cijeni ulogu Crne Gore u regionu koja je vrlo pomiriteljska i koja pruža ruku svima.

„Želimo da se fokusiramo na ekonomiju, evropske integracije, vladavinu prava”, naveo je Spajić.

To će biti i tema predstojećeg samita lidera Zapadnog Balkana u Kotoru, gdje će prisustvovati izaslanik njemačke Vlade Manuel Zaracin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte porasle iznad 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad...