fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora mora iskoristiti šansu da ubrza svoj evropski put

Crna Gora mora iskoristiti šansu da ubrza svoj evropski put

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put, poručeno je sa sastanka crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, sa sastanka je poručeno i da je pridruživanje Crne Gore način da se oživi proces proširenja Evropske unije (EU).

Milatović je ponovio da je punopravno članstvo u EU prioritetni vanjskopolitički cilj Crne Gore, čemu je, kako je naveo, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

On je, kako je saopšteno, ukazao na atmosferu konsenzusa i političkog dijaloga među političkim akterima u Crnoj Gori po svim važnim pitanjima.

„Što je najbolji pokazatelj da su obaveze iz evropske agende u fokusu političkih subjekata, jer je to cilj koji je potrebno ispuniti zbog ogromnog broja građana koji podržavaju EU integracije“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su Milatović i Varhelji naglasili značaj unaprjeđenja saradnje Crne Gore sa EU, konstatujući ogromnu podršku evropskih partnera evropskom putu Crne Gore.

Kako su kazali iz kabineta predsjednika, Milatović je ponovio da očekuje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica EU.

On je podsjetio na značajne rezultate koje je Crna Gora postigla po pitanju jačanja vladavine prava, prije svega imenovanjima u pravosuđu.

„I dodao da Crna Gora posvećenom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije pokazuje da je odlučna da nastavi s procesom izgradnje odgovornih, nezavisnih i transparentnih institucija“, kaže se u saopštenju.

Milatović je istakao i važnost dobijanja Izvještaja za ispunjenje privremenih mjerila (IBAR) tokom belgijskog predsjedavanja, što će, kako je naveo, biti podsticajno za otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

„Na sastanku je zaključeno i da projekat Plana rasta, na jednostavniji način može približiti benefite članstva građanima i pružiti priliku za rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana, prvenstveno kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, energetski sektor i poljoprivredu“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu