fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Crna Gora spremna da dobije novu vladu

Abazović: Crna Gora spremna da dobije novu vladu

Podgorica, (MINA) – Mandatar Dritan Abazović obavijestio je Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije 43. vladu koja će, kako je kazao, počivati na dva stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju.

Abazović je, na konferenciji za novinare, rekao da sjednica Skupštine, što se njega tiče, može biti održana sjutra, ali da je realnije da to bude naredne sedmice nakon Vaskrsa.

On je kazao da se danas ne bi bavio sastavom, iako su sastav i ekspoze kompletirani.

Abazović je naveo da je jedan od normativnih prioriteta vlade dogovor oko izbora nosilaca najviših pravosudnih funkcija – vrhovnog državnog tužioca (VDT), članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

Normativni prioritet vlade je, kako je kazao, usklađivanje zakonske regulative u oblasti pravosuđu sa standardima Evropske komisije (EK) i mišljenima Venecijanske komisije (VK), zakon o preispitivanju porijekla imovine, koji je spreman i čeka zeleno svjetlo EK, i koji će odmah biti proslijeđen Skupštini.

„Kao i izmjene i dopune zakona o morskom dobru sa ciljem jačanja nadležnosti opština, izborna reforma – usvajanje svih preporuka OEBS i ODIHR-a za dogradnju izbornog zakonodavstva“, naveo je Abazović.

On je istakao da su prioriteti i profesionalizacija Državne izborne komisije u skladu sa preporukom OEBS-a, revizija zatečenog stanja u prosvjeti i kulturi, izmjene i dopune zakona, kadrovskih rješenja vezano za zakon o obrazovanju i preispitivanje svih spornih kadrovskih rješenja, posebno na visokim pozicijama, u tim oblastima.

Abazović je rekao da je jedan od prioriteta preispitivanje svih ugovora, spornih odluka svih prethodnih vlada, kao i ugovora i akata koji ugrožavaju ustavno uređenje Crne Gore kao ekološke države, uz aktivnu ideju ekološke države.

Prioritet je, kako je kazao, dalji nastavak reformi službi bezbjednosti, uz sagledavanje izmjena Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta je i predlaganje zakona o popisu u skladu sa evropskim standardima i normama, efikasnija saradnja vlade i Skupštine i unapređenje zakonodavstva u oblasti ljudskih i manjinskih prava, sa prioritetnim zakonom o zaštiti od nasilja u porodici.

Abazović je kazao „da smo 42. vladu izgubili zato što ona nije uspjela da nađe zajednički jezik sa parlamentom“.

On je kazao da su politički prioriteti nastavak beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kako bi se dobila završna.

„Obnova i prilagođavanje pregovaračke strukture u novoj EU metodologiji, proširenje u pravcu dinamiziranja pregovaračkog procesa, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije i zasutavljanje odlaska postojećih investora u cilju dinamizacije ekonomskog razvoja Crne Gore“, naveo je Abazović.

On je kazao da je tu i nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom i zakonima, sagledavanje regionalnih inicijativa u kontekstu ključnog prioriteta – bržeg učlanjenje u EU, jačanje lokalnih samouprava.

Prioritet nove vlade, kako je dodao, je i priprema ljetnje turističke sezone, sagledavanje mjera u vezi sa zdravstvenim sistemom i donošenje mjera u borbi protiv kovida, nastavak reforme javne uprave, kompletiranje prostornog plana Crne Gore, obezbjeđivanje ravnomjernog regionalnog razvoja i decentralizacije.

“Prioritet je intenziviranje aktivnosti na prečišćavanju biračkog spiska i zaštita prava i integracije manjinskih naroda u institucijama kroz ostvarivanje ustavnog načela srazmjerne zastupljenosti”, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, ideja je da se Crna Gora odblokira i da država dobije funkcionalne institucije.

„Da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, da umjesto politčke svađe dobije, uz malo mudrosti, pomirenje“, dodao je Abazović.

On je rekao da nijesu protiv izbora.

„Niko ne smije da bude protiv izbora, ko iole politički život percipira demokratski, ali jesmo protiv izbora bez institucija. Prvo treba da profunkcionšu institucije, prvo vlada, zatim parlament koji je blokiran, a onda sudska vlast da dobije puni mandat“, kazao je Abazović.

On je rekao da će 43. vlada počivati na dva stuba – vladavina prava i ekonomski razvoj.

Abazović je kazao da misli da će novu vladu podržati 46 poslanika, ukoliko se, kako je naveo, nešto u međuvremenu ne desi.

“Nijesmo uspjeli da dođemo do čarobne brojke od 49, ali mislim da se rijetko dešavalo da neka vlada ima podršku 46 poslanika”, rekao je Abazović.

On je dodao da to ne znači da su bilo kome vrata zatvorena i da neki subjekti, koji ne žele direktno da participiraju, ne mogu da pokažu konstruktivnost.

“Ako dođe do izbora vlade, a mislim da je sada izvjesno, otvoren sam da pokrenem politički dijalog sa svim političkim subjektima u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

Na pitanje kako će uspjeti da izaberu nosioce tužilačko-pravosudnih funkcija sa podrškom 46 poslanika, on je odgovorio da ne znači da su oni koji će podržati vladu jedini koje žele da Crna Gora odblokira pozicije.

Abazović je kazao da očekuje konstruktivnost mnogih i da mogu doći do većine od 49 poslanika.

„Imali smo vladu od 41, sad imamo 46, to je već napredak. Za izbor nekih lica u prvom krugu treba 54, tako da je to brojka prema kojoj treba da idemo“, dodao je Abazović.

On je kazao da nije tačno da će vlada imati 20 ministarstava, već 18, i dva ministra bez portfelja kojima će premijer odrediti zaduženja na prvoj sjednici vlade.

Abazović je ocijenio da su neka ministarstva u Vladi Zdravka Krivokapića bila preglomazna, i da je potrebno da se podijele.

“Tačno je da će vlada imati četiri potpredsjednika”, dodao je Abazović.

Upitan da li je tokom utvrđivanja broja resora, riječ o “namirivanju partija”, uprkos potrebi racionalizacije javne uprave, Abazović je rekao da to neće dodatno koštati građane Crne Gore.

“Postojeći budžeti ministarstva će se raspodijeliti. Neće biti dodatnog obezbjeđivanja sredstava. Možda će biti neki državni sekretar više, ali se to može pokriti na neki racionalan način”, naveo je Abazović.

Upitan da prokomentariše ostavku poslanika Demokratskog fronta (DF) Strahinje Bulajića na mjesto poslanika i potpredsjednika Skupštine, Abazović je kazao da se radi o časnom i poštenom čovjeku.

“Mislim da je njegov današnji čin to pokazao”, naveo je Abazović.

On je, odgovarajući na pitanje da li očekuje da potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak zakaže sjednicu Skupštine ili potpredsjednik Ervin Ibrahimović, rekao da bi bio vrlo iznenađen da bilo ko od njih ne zakaže Skupštinu.

Na pitanje da li je tačno da će se odluke na vladi o najvažnijim pitanjima donositi kvalifikovanom većinom, Abazović je odgovorio da to stoji u sporazumu o formiranju vlade.

“Za mene dvije trećine uopšte nijesu sporne. Želim da vlada najvažnije odluke donosi jednoglasno. Nikakav problem nije da neko pitanje, koje je možda većeg senzibiliteta, tretiramo i po deset puta ako treba, u smislu dijaloga, da bi na kraju imali zajedničko rješenje”, naveo je Abazović.

On je ponovio da očekuje da oko svih važnih pitanja za Crnu Goru i njen nacionalni interes imaju široki konsenzus.

Na pitanje da li će DPS dobiti neka mjesta po dubini, on je odgovorio da u tome ne vidi problem.

“Ako neko želi da šikaniramo jedan dio stanovništva, ja za to nijesam, spreman sam i da taj teret nosim, kao što nisam da se iz javne uprave šikaniraju ljudi, na primjer podržavaoci DF-a ili Demokrata, a neće biti sastavni dio vlade”, naveo je Abazović.

Na pitanje sa koliko partija je potpisao pojedinačne sporazume, on je odgovorio da postoji samo jedan koji su svi potpisali.

„Ne vidim ništa sporno da on sjutra bude javan“, dodao je Abazović.

Upitan da li se očekuje promjena na čelnoj poziciji ANB-a, on je rekao da postoji nekoliko kanditada, da nije donijeta konačna odluka i da ne želi da licitira imenima.

Abazović je, na pitanje kakva poruka je građanima poslata hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, odgovorio da misli da je to odlična poruka.

„Poštujem prezumpciju nevinosti za svakog čovjeka, pa i za Vesnu Medenicu, neka nadležni organi utvrđuju šta treba da se utvrđuje“, kazao je Abazović.

On je rekao da je vrlo afirmativan prema radu novog specijalnog tužioca i Državnog tužilaštva.

„Država će biti tu da im pruži podršku u onome što su njene nadležnosti, da oni imaju bolji materijalni status, više opreme i veću međunarodnu podršku. Mislim da smo ovo treće već obezbijedili“, kazao je Abazović.

Upitan kako komentariše to što će Suzana Mugoša donositi odluku o pritvoru Vesni Medenici, on je rekao da nema pravo da komentariše sudske odluke prije nego one budu donošene.

„Neću komentarisati, biće vrlo interesantno da vidimo šta će biti ishod toga“, dodao je Abazović.

Na pitanje da li tajming privođenja Medenice ima veze sa formiranjem manjinske vlade, on je odgovorio odrično.

„Nijesu povezani slučajevi. Da li ovo ima veze sa vladom? Ne“, naveo je Abazović.

On je, odgovarajući na pitanje da li će nova vlada smjestiti Svetozara Marovića u zatvor, rekao da se plod loših političkih odnosa između Srbije i Crne Gore sigurno reflektuju kroz taj slučaj.

„Nastavićemo sa aktivnostima, pokušaćemo da riješimo to na nekom niovu. Pokušaćemo da odnose sa srbijom dovedemo. Ne mogu u ovom trenutku da kažem da li će se desiti da Marović dođe u Crnu Goru, ali bi sve drugo bilo veliko ruganje“, naveo je Abazović.

Na pitanje da li će u novoj vladi biti koordinator svih službi bezbjednosti, on je odgovorio da to nije realno i da smatra da to može da radi i neko drugi.

Upitan kakvu reakciju očekuje od DF-a i Demokrata, Abazović je naveo da pokušava da razumije i jednu i drugu političku opciju i da se ne suprotstavlja demokratskom pravu bilo koga da protestuje.

„Kad je riječ o DF-u, vjerovatno će da se bune, i to je u redu. Mislim da treba da budemo odgovorni političari, političari treba da imaju komunikaciju. Oko nekih pitanja ćemo se usaglasiti, oko nekih nećemo“, kazao je Abazović.

Upitan za najavljene izmjene Zakona o ANB-u, on je rekao da je njihova intencija da ojačaju ANB i da se dobije zakon koji će poziciju Agencije da postavi na malo značajniji nivo.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, najavio da će pri kabinetu premijera odmah startovati kancelarija za rodnu ravnopravnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu