fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSRCC objavio dobitnike regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award 2023

RCC objavio dobitnike regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award 2023

Sofija – Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) objavilo je dobitnike regionalne nagrade za inovacije  Butterfly Innovation Award 2023 na svečanosti koju je Vijeće organizovalo sa Ministarstvom vanjskih poslova Bugarske a koja je održana danas u Sofiji.

„Čestitamo. Nadamo se da će vam ova nagrada za inovacije pomoći da pronađete svoj put na izazovnim tržištima. Nekoliko prošlogodišnjih dobitnika nagrade je unaprijedilo svoja rješenja i razmatraju širenje na nova tržišta pa se nadam da će i za vaše inovativne proizvode ova nagrada biti podstrek i donijeti im uspjeh,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu ovom prilikom.

Pobjednici u šest kategorija su:

  • U kategoriji nagrade za industrijske inovacije: Tim AgAR, iz Srbije, za samostalno poljoprivredno, robotsko, bespilotno, kopneno vozilo koje donosi novi koncept obrađivanja zemlje.
  • U kategoriji nagrade za inovacije žena: Tim Kungul, iz Albanije, za aplikaciju za mobilne telefone koja pruža ključne informacije o potencijalnim kancerogenima, alergenima i štetnim hemikalijama u kozmetici i nudi zdrave alternative.
  • U kategoriji nagrade za zelene inovacije: Tim PowerWheel, iz Sjeverne Makedonije, za pogonske točkove koji koriste kružne pokrete kofera, trgovačkih kolica, bolničkih kreveta i kolica za bebe za pokretanje elektronskih uređaja.
  • U kategoriji nagrade za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici: Crnogorski tim Flourish, za digitalnog instruktora koji omogućava pristupačan razvoj emocionalne inteligencije i koristi interaktivne, personalizovane i vježbe zasnovane na igricama za unaprjeđenje emocionalne inteligencije.
  • U kategoriji nagrade za univerzitetske inovacije: Kosovarski tim Robotic Hand za robotsku ruku od presudne važnosti za funkcionalnu protetiku.
  • U kategoriji nagrade za inovacije mladih: Tim QManager iz Bosne i Hercegovine za sistem upravljanja redovima za čekanje osmišljen da poveća efikasnosti različitih administrativnih službi uključujući banke, centre gradske uprave i centre za pružanje javnih usluga.

„Ulaganja u istraživanja i razvoj u našem regionu su i dalje na niskom nivou, manje od 1% BDP-a dok je u EU ta brojka 2,3%. Kako bi se ispunilo obećanje današnjih pametnih mašina, politike i same trebaju biti pametne. Kao dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske unije uskoro će se pokrenuti i regionalni pred-akcelerator namijenjen sofisticiranim tehnologijama. Presretni smo da vidimo da su naši napori urodili plodom. Cilj nam je i da dio ove inicijative podrži timove sa inovacijama u ranoj fazi razvoja a ne samo sofisticirane tehnologije,“ dodala je Bregu.

Zapadni Balkan se veoma promijenio zadnjih decenija. Globalno takmičenje u domenu inovacija i digitalne transformacije je nova tržišna niša, ali je uspješnost Zapadnog Balkana na polju inovacija, nažalost, ispod 70% uspješnosti Evropske unije. U okviru globalnog indeksa inovativnosti za 2023. godinu naše ekonomije zauzimaju između 53. i 84. mjesta.

„S druge strane, region ostvaruje dobre rezultate kada govorimo o nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Udio žena u profesijama u ovim oblastima je preko 40% i to je još jedan razlog, meni veoma drag, zašto su inovacije toliko važne za naša društva. Njima se realizuju prednosti koje žene imaju. Korištenjem inovacija će se omogućiti ženama da učestvuju u digitalnoj ekonomiji i dobiju pristup digitalnim uslugama što je od presudne važnosti za ekonomsko osnaživanje. Upravo smo završili godišnju kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Jedna je prava istina u ovoj priči a to je da ekonomski nezavisne žene mogu pobjeći iz kruga nasilja,“ zaključila je Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju će uskoro predstaviti online platformu s ciljem povezivanja žena ostvarenih na polju nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike sa ambicioznim mladim stručnjakinjama, što je ključni korak u sklopu Regionalne mreže žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici Vijeća za regionalnu saradnju.

„Nagrade za inovacije Butterfly Innovation Awards slave kreativnosti, domišljatosti i angažmana u pravcu inovacija. One pokazuju kako možemo izgraditi ekosistem u kome inovatori, istraživači, preduzetnici, mladi ljudi i žene inovatori rade zajedno na korist regiona. Pozivam sve učesnike da utvrde prednosti regiona tako da možemo pokazati da Zapadni Balkan može regionalne izazove pretvoriti u mogućnosti. Talenti, investicije, pretvaranje ideja u stvarnost – to je Evropa,“ rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Bugarske Mariya Gabriel.

Gabriel se zahvalila Bregu na angažiranosti i posvećenosti koje su dovele do izuzetnih postignuća koja danas proslavljamo.

Regionalna nagrada za inovacije Butterfly Innovation Award počela se dodjeljivati prošle godine na marginama ministarskog sastanka Evropske unije i Zapadnog Balkana o istraživanjima, inovacijama, obrazovanju i vještinama čiji je domaćin bila Gabriel, u to vrijeme u svojstvu evropske komesarke.

Ove godine smo dobili 87 izvanrednih prijava u svih šest kategorija. Kategorija industrijskih inovacija je predvodila sa skoro jednom trećinom prijava, a odmah iza nje su slijedile kategorije zelenih inovacija i inovacija žena. Osim toga, primjetna je bila i izvanredna raznolikost ideja, od tehnologije hrane do cirkularne ekonomije, te inovacija u molekularnom modeliranju i obrazovnim tehnologijama. Upadljiva činjenica je i to da se skoro polovina svih prijava bavila digitalnim rješenjima, što ukazuje na obećavajući put ka digitalnoj tranziciji.

Bregu i Gabriel su ranije danas održale i bilateralni sastanak na kome su razgovarale o budućoj saradnji ne samo u oblasti inovacija već i u oblasti drugih agendi regionalne saradnje, s obzirom da je Bugarska nepokolebljiv pristalica saradnje u Jugoistočnoj Evropi i jedna od najaktivnijih učesnica Vijeća za regionalnu saradnju.

Nagrada Butterfly Innovation Award je dio aktivnosti u okviru „regionalnog inovacionog prostora“ Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (2021-2024). Inicijativa je zaživjela 2021. godine s ciljem da se potaknu i promoviraju inovativna, prilagodljiva i tržišno utemeljena rješenja sa Zapadnog Balkana. Svrha ove nagrade je da se prikazivanjem uspješnih inovativnih dostignuća i osnaživanjem osjetljivih grupa poput mladih i žena promovira inovacijska kultura na Zapadnom Balkanu. Prihvatanjem digitalne transformacije i poticanjem održivosti okoliša nagradom se nastoji podržati ekonomski razvoj Zapadnog Balkana. 

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...