fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za snabdijevanje zadržala cijene nafte blizu 86 USD

Zabrinutost za snabdijevanje zadržala cijene nafte blizu 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 86 USD, budući da je veće snabdijevanje iz Libije ublažilo strahovanja.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 12 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 85,94 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 83,88 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu investitora bili su prošle sedmice problemi vodećih proizvođača s povećanjem snabdijevanja zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju naftnih polja, koji su pokrenuli talas kupovina, podstaknut stišavanjem nervoze zbog mogućeg uticaja omikrona na potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i njihovi saveznici postepeno ublažavaju ograničenja proizvodnje koja su uveli kako bi je prilagodili urušenoj potražnji u 2020. zbog pandemije.

Mnogi manji proizvođači ne uspijevaju da povećaju snabdijevanje, a neki su na oprezu i ne žele da crpe previše nafte kako ih ne bi zatekao eventualni novi zastoj zbog novih žarišta koronvirusa.

Cijene su u takvom okruženju dostigle najviše nivoe u nekoliko godina, a u takvom bi okruženju uzlazni trend na londonskom tržištu mogao nastaviti kroz duži vremenski period.

Zabrinutost zbog ograničenog snabdijevanja ublažila je vijest o mogućem kineskom puštanju na tržište nafte iz strateških rezervi, smatraju neki analitičari.

Neimenovani izvori kazali su da Kina planira da organizuje aukciju državnih zaliha nafte oko Lunarne nove godine, između 31. januara i 6. februara, u sklopu plana koji Sjedinjene Američke Države (SAD) koordiniraju sa velikim potrošačima kako bi se ublažio rast cijena.

Uzlazni trend cijena zakočio je i povratak libijske proizvodnje na 1,2 miliona barela dnevno, saopšteno je iz naftne kompanije National Oil. Libijska proizvodnja spustila se prošle sedmice na oko 900 hiljada barela dnevno zbog blokade pojedinih naftnih polja.

OPEC je u izdvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak koštao 85,46 USD, što znači da je poskupio 74 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu