fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da riješi pitanje povezivanja staža za radnike Željezare

Vlada da riješi pitanje povezivanja staža za radnike Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pregovori sa ministarstvima rada i socijalnog staranja i finansija, u cilju postizanja dogovora oko povezivanja radnog staža za radnike Željezare Nikšić, koji bi stekli uslov za starosnu penziju, su otpočeli, saopštila je predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika, Sandra Obradović.

Prema njenim riječima, veliki je uspjeh postignut kada je nakon brojnih protesta radnika KAP-a za njih 127 Vlada uplatitla 192 hiljade EUR po osnovu beneficiranog radnog staža, čime su stekli uslov za penzionisanje.

“Naš cilj je da po istoj šemi pokušamo isto da uradimo i za radnike Željezare koji su, dok je firma bila u stečaju, ostali ukskraćeni za uplaćivanje beneficiranog radnog staža”, najavila je Obradović za portal RTCG.

Ona je poručila da i dalje čekaju odgovore Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija, te da vjeruje da složena politička situacija u zemlji prolongira dogovor.

“Nadam se da ćemo po istoj matrici uspjeti jer u Željezari i nije toliko veliki broj radnika. Tu je nekih 15 ljudi koji bi mogli da ostvare to pravo, i to državu ne bi mnogo koštalo, jer bi im se uplatilo samo onoliko koliko nedostaje da bi stekli uslov za penziju i bilo bi uplaćeno na minalnu cijenu rada koja je bila u tom periodu”, kazala je Obradović.

Kako je navela, iznos koji bi bio potreban za 15 radnika Željezare je mnogo manji od 192 hiljade EUR koliko je izdvojeno za KAP, te se nada da će biti senzibiliteta da se riješi ovo pitanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu