fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovori o iranskom nuklearnom programu spustili cijene nafte

Razgovori o iranskom nuklearnom programu spustili cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 84 USD nakon što je Iran najavio nastavak razgovora sa zapadnim silama o nuklearnom programu, a zvanični podaci pokazali snažan rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,89 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 82,13 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu tržišta je izjava glavnog iranskog pregovarača Alija Bagherija Kanija da će Teheran nastaviti razgovore sa šest svjetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. do kraja novembra.

Sporazum bi mogao utrti put ukidanju oštrih sankcija koje je bivši američki predsjednik Donald Trump uveo iranskom izvozu nafte krajem 2018. godine, piše Reuters.

Neki analitičari ukazuju na potencijalno dug put iranskih barela do tržišta.

“Čak i ako se razgovori nastave i urode plodom, proći će vjerovatno dosta vremena prije nego što bude postignut dogovor i iranski izvoz nafte vrati se na tržište”, procjenjuju u Commerzbanku.

Pritisak cijenama bio je i skok zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, 4,3 miliona barela, pokazao je izvještaj ministarstva energetike. Analitičari su procjenjivali da su porasle 1,9 miliona barela.

Rast zaliha rezultat je osjetno većeg neto uvoza sirove nafte i slabe prerade u rafinerijama, objašnjavaju analitičari Citi Researcha.

Zalihe benzina pale su dva miliona barela, na najniži nivo u gotovo četiri godine, izvijestilo je američko ministarstvo energetike.

Tržišta je zabrinulo i ponovno širenje koronavirusa u Kini i najveći broj smrtnih slučajeva u Rusiji od početka pandemije, što bi moglo prisiliti vladu da ponovo uvede stroge mjere suzbijanja zaraze. Broj zaraženih raste i u zapadnoj Europi.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel referentne korpe nafte njenih članica u srijedu koštao 83,72 USD, što znači da je bio 80 centi jeftiniji nego prethodnog dana trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu