fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast prometa na Montenegroberzi

Rast prometa na Montenegroberzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suprotan smjer indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 0,22 odsto na 641,15 bodova, dok je MONEX porastao 0,8 odsto na 9.926,52 poena.

Promet je iznosio 157,71 hiljadu EUR i bio je 1,63 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 17 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Poslovno logističkog centra Morača, i to 95,11 odsto.

Rasle su akcije nikšićkog preduzeća Mehanizacija i programat 67,9 odsto na 1,4 EUR.

Trgovina akcijama tog preduzećaje obustavljena od petka do okončanja postupka javne ponude za preuzimanje.

“U skladu sa rješenjem Komisije za tržište kapitala, Montenegroberza je obustavila trgovanja akcijama preduzeća Mehanizacija i programat tokom postupka javne ponude za preuzimanje od sticaoca”, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu Montenegroberze.

Takođe, Montenegroberza je donijela i odluku o privremenom raspoređivanju akcija tog emitenta na segment za promatranje.

Dionice Primorja Hotes&Reastaurants Tivat jačale su 20 odsto na 2,58 EUR, a Crnogorskog Telekoma 9,9 odsto na 1,11 EUR.

U prvoj sedmici novembra za subvencionisanje zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa isplaćeno je 2,4 miliona EUR, kazali su iz Vlade.

Kako je saopšteno, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da, po dostavljenim izvještajima Ministarstva ekonomije, sa tekuće budžetske rezerve izvrši plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica lokalnim samoupravama.

Iz Vlade su kazali da su u okviru drugog i trećeg paketa mjera do sada subvencionisane zarade za preko 73 hiljade zaposlenih u 15,6 hiljada privrednih subjekata.

Akcije Solane „Bajo Sekulić“ pale su 19,6 odsto na 1,72 EUR, Luke Bar 5,5 odsto na 18,9 centi i Elektroprivrede (EPCG) 1,8 odsto na 2,75 EUR.

Oslabile su i dionice Jugopetrola 4,2 odsto na 8,6 EUR.

Centralno klirinško depozitarno društvo (CKDD) donijelo odluku o prestanku uloge kastodi članu učesniku Invest banka Montenegro (IBM) u stečaju.

Takođe, nikšićkom hotelsko-turističkom preduzeću (HTP) Onogošt u stečaju prestalo je u utorak članstvo u CKDD-u.

Iz Montenegroberze saopšteno je da je tom emitentu članstvo u CKDD-u prestalo na osnovu rješenja Privrednog suda o zaključenju stečaja i likvidaciji.

Predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić odobrio je konačni izvještaj stečajnog upravnika nikšićkog Onogošta, Ranka Radinovića, i nedavno zaključio stečaj koji je u tom HTP-u otvoren prije 12 godina.

Podaci Montenegroberze pokazali su da su kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, njih deset, ostvarile za prvih devet mjeseci neto dobitak od 12,38 miliona EUR, skoro 65 odsto manji u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Montenegroberze.

Neto rezultat deset kompanija koje su ulazile u sastav indeksa MNSE10 u istom periodu prošle godine iznosio je 35,27 miliona EUR.

“U odnosu na uporedni period, za devet mjeseci ove godine došlo je do pada neto rezultata kompanija koje čine indeks MNSE10 u iznosu od oko 64,89 odsto”, navodi se u analizi poslovanja tih kompanija na kraju trećeg kvartala, koju je objavila Montenegroberza.

Ukupan promet na Montenegroberzi u oktobru je iznosio 7,45 miliona EUR i bio je oko 22,3 odsto odsto veći nego u septembru.

„U poređenju sa oktobrom prošle godine, promet je veći 212 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 338,43 hiljade EUR, a veći dio, odnosno 97 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu