fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećano korišćenje širokopojasnog pristupa internetu

Povećano korišćenje širokopojasnog pristupa internetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je na kraju prošle godine bilo 178,78 hiljada aktivnih priključaka fiksnog širokopojasnog pristupa, 15,4 odsto više u odnosu na 2018, saopšteno je iz Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

„Penetracija fiksnog širokopojasnog pristupa na kraju prošle godine je iznosila 28,8 odsto u odnosu na broj stanovnika, odnosno 91,8 odsto u odnosu na broj domaćinstava“, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su dodali da elektronske komunikacione mreže i elektronska komunikaciona infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju da se za pružanje elektronskih komunikacionih usluga primjenjuju najsavremenije tehnologije.

Trenutno su najzastupljenije tehnologija FTTx sa 35,3 odsto korisnika i xDSL sa 34,53 odsto.

Učešće broja xDSL priključaka u posljednijih nekoliko godina opada, dok broj FTTx priključaka brzo raste.

„Tako je broj FTTx priključaka u toku prošle godine porastao za skoro jednu trećinu, odnosno 32,77 odsto“, dodali su iz EKIP-a.

Trenutno u Crnoj Gori ima oko 160 hiljada instaliranih FTTx priključaka od kojih je aktivno 69,27 hiljada.

„Znači, 82 odsto domaćinstava u Crnoj Gori ima mogućnost za instalaciju FTTx priključka, ali za sada samo oko 35 odsto domaćinstava koristi taj priključak za neku elektronsku komunikacionu uslugu“, navodi se u saopštenju.

To je, kako smatraju u EKIP-u, dobra osnova za dalji razvoj elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

„Za očekivati je da će se trend rasta korišćenja FTTx priključaka, kao najsavremenijih, nastaviti i u narednim godinama“, rekli su iz EKIP-a.

U 21 opštini, u kojima živi 96,67 odsto stanovnika Crne Gore, usluga širokopojasnog pristupa je dostupna kod najmanje tri operatora, a u tri opštine u kojima živi 3,33 odsto stanovnika usluga je dostupna kod najmanje dva operatora.

Analiza broja priključaka pokazuje da sve veći broj korisnika koristi brzi i ultra brzi pristup internetu.

Operatori u Crnoj Gori nude uslugu mobilnog pristupa internetu sa brzinama koje su uporedive pristupu u fiksnim mrežama.

Internetu preko mobilnih mreža tokom decembra prošle godine pristupilo je 505,54 hiljade korisnika, što je 9,42 odsto više u odnosu na isti period 2018.

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu