fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna posvećenost vrijednostima liberalizovane ekonomije

Potrebna posvećenost vrijednostima liberalizovane ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnu Goru, iako je postigla mnogo, čeka vrlo zahtjevan posao kako bi odgovorila na ekonomsku i zdravstvenu krizu, što zahtijeva posvećenost vrijednostima liberalizovane ekonomije i olakšane trgovine, ocijenila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović.

Ona je na današnjem sastanku ministara trgovine učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u organizaciji Turske, koja predsjedava SEECP-om, kazala da će to zahtijevati visoku političku posvećenost i povećanih investicija i transparentnosti.

Iz Ministarstva je saopšteno da je tema sastanka bila Trgovina u periodu pandemije post Covid-19 u jugoistočnoj Evropi: izazovi i mogućnosti.

Lipovina-Božović je kazala da je zadovoljna učešćem na sastanku i pozdravila napredak u okviru odnosa u SEECP-u, koji su orijentisani ka povećanju konkurentske prednosti regiona kako bi privukli više trgovine i investicija, što je, kako je rekala, presudno u ovim teškim vremenima.

Ona je predstavila glavna dostignuća u trgovinskim odnosima između šestorke zapadnog Balkana (ZB6), kao i usvajanje akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024, koje će biti odskočna daska za kompanije ZB6 da se bolje integrišu u evropske lance vrijednosti i ojačaju njihovu konkurentnost na evropskom i globalnom tržištu.

“U kontekstu pandemije koronavirusa, Vlada je, prepoznajući značaj trgovine, ponudila zemljama regiona uvoz, izvoz i tranzit robe kroz Luku Bar, i nije zabranila uvoz i izvoz robe, niti nametnula bilo kakva ograničenja”, navela je Lipovina-Božović.

Ona je dodala da prepoznaju ulogu koju multilateralni trgovinski sistem Svjetske trgovinske organizacije (STO) zasnovan na pravilima mora imati u odgovoru na globalnu zdravstvenu krizu.

U skladu sa tim, Crna Gora je podržala izjave o isticanju značaja mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u vremenu koronakrize, o Covid-19 i multilateralnom trgovinskom sistemu, kao i izjavu Ujedinjenih nacija (UN) o otvorenim tržištima, protoku osnovne povezanosti dobara i lanca snadbijevanja.

Lipovina-Božović je iskoristila priliku da ukaže na poboljšani sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, uključivanjem trgovine uslugama i dalje liberalizacije poljoprivrednih proizvoda.

Ona je navela da je Crna Gora prva članica STO-a koja je podnijela indikativni nacrt plana posebnih obaveza, podržavajući „prvi scenario“ kao dio otvorenih pregovora u kontekstu Zajedničke inicijative o domaćem uređenju usluga, kao i da aktivno učestvuje u pregovorima o subvencijama za ribarstvo, e-trgovini i olakšavanju investicija.

Crna Gora je podržala i izjave u prilog multilateralnom trgovinskom sistemu zasnovanom na pravilima i o mehanizmu za razvoj, dokumentovanje i razmjenu praksi i procedura u ponašanju sporova STO-a, čime je potvrdila posvećenost pridruživanju Privremenom žalbenom aranžmanu u okviru STO-a.

Iz Ministarstva su naveli da je današnji sastanak SEECP-a bio dobra prilika da se stekne širi pogled na trgovinske tokove i ekonomska kretanja u regionu i da se razgovara o izgledima za budućnost.

„Na njemu je pružena solidna platforma za procjenu regionalnih trgovinskih i ekonomskih odnosa i za razmatranje svježih perspektiva za saradnju, kao odgovor na izazove koji preovlađuju zbog pandemijske krize, koja će biti i dobra priprema rad za fokusiraniju perspektivu na pitanja u vezi sa trgovinom na Samitu šefova država i vlada u junu“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije