fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOstavka Vlade u junu ako Budžet ne bude održiv

Ostavka Vlade u junu ako Budžet ne bude održiv

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će podnijeti ostavku, ako se predloženi Budžet za sljedeću godinu ne pokaže održivim do juna, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je, u intervjuu za Televiziju Crne Gore (TVCG), naveo da ne vidi razlog zašto Vlada ne bi preživjela januar.

Krivokapić je kazao da garantuje da će 1. februara minimalna zarada biti 450 EUR, a prosječna plata 700, ako se usvoji Budžet, kakav je Vlada predložila.

“Ako bude usvojen Budžet kakav smo mi predložili, a ne kakav ga neko kroji, ako ovo ne bude tačno, Vlada će podnijeti ostavku u junu, jer do tada će se vidjeti proces da li je ovo održivo”, poručio je Krivokapić.

On je istakao da je Vlada vrlo analitično i filigranski uradila Budžet koji je održiv, sa deficitom 3,8 odsto, koji garantuje ekonosmki rast preko 6 odsto, kako bi na taj način obezbijedili ono što je zacrtano, programe Evropa sad i Crna Gora odmah.

“Vrijeme uskopartijskih interesa treba da bude prošlost, ovo je opšti interes, na korist svakog građanina”, rekao je Krivokapić, prenosi portal RTCG.

Krivokapić je istakao da je plan održiv, što su pokazale simulacije koje su potvrdili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, a sve je predočeno Evropskoj komisiji.

On je dodao da je sve objavljeno na sajtu, gdje se mogu vidjeti sve analize i utvrditi da li je sve održivo ili ne.

“Ako se dođe do prekrajanja Budžeta, a neko vam kaže da ne možete da idete u novo zaduženje, to je igra sa građanima. Zašto da idemo u novo zaduženje kad znamo da sljedeće godine treba vratiti 300 miliona EUR kredita i da imamo 200 miliona koje predstavljaju održivost ovoga modela”, naveo je Krivokapić.

On je kazao i da nijesu slučajno rekli da u decembru 2025. prosječna plata treba da bude hiljadu EUR.

Prema riječima Kriovkapića, da bi se to desilo Crna Gora treba da ima investitore, koji neće doći u politički nestabilnom ambijentu, koji kreiraju određene političke partije.

Krivokapić je naveo da Crna Gora danas nema korupcije u vrhu, ni nepotozma, koji je, kako je kazao, ranije bio karakteristika.

“Ova Vlada je pokrenula put ka održivom, inkluzivnom i pametnom ekonomskom razvoju. Druga njena karakteristika je jačanje institucija koje će doprinijeti da Crna Gora ojača kao građanka, demokratska, ekološka i proevropska država”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da ih od prethodnih Vlada razlikuje drugačiji pristup.

“Pristup u kojem nema zamjena, nego očekujemo promjene, pristup u kome idemo na rezultat a ne na fotelje, pristup u kome je u centru svih zbivanja građanin a ne tajkun, u kome idemo na to da je opšte dobro važnije od privatnog džepa”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju mora da doživi promjenu.

“Mi smo planirali da sljedeće godine napravimo potpunu reformu Fonda PIO i da dovedemo penzionere na pristojan nivo života. Nezamislivo je da najveći broj penzionera prima najniži iznos penzije. Ali to mi nismo uradili”, naveo je Krivokapić.

On je istakao da će plate i penzije biti usklađene već na početku januara.

“Očekuje se da novo usklađivanje bude u junu. Do oktobra planiramo intenzivne aktivnosti na reformi Fonda PIO, koji niko nije želio da riješi na najbolji način za građane i penzionere”, najavio je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu