fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOjačati ekonomske odnose dvije države

Ojačati ekonomske odnose dvije države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomski odnosi Crne Gore i Izraela su dobri, ali postoje značajne oblasti u kojima se saradnja može unaprijediti, saopšteno je nakon sastanka ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i njegovog izraelskog kolege, Israela Katza.

Spajić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Izraelu gdje se sastao sa kolegom iz resora finansija i drugim zvaničnicima te zemlje i održao niz bilateralnih sastanaka.

“U narednom periodu ćemo ojačati ekonomske odnose dvije države u sektorima energetike, infrastrukture, inovacija, poljoprivrede i investicija”, najavio je Spajić.

Izrael je, između ostalog, ostvario značajan iskorak kada je u pitanju proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i gasa, bez učešća uglja, a u tome bi se mogle podstaći zajedničke aktivnosti u vezi istog cilja – zelena energija i zaštita životne sredine.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva, razgovarali i o ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje kao posljedicom globalne pandemije.

“Prvi rezultati ove značajne posjete mogli bi se osjetiti od ove godine”, saopštio je Spajić.

Pri susretu sa crnogorskim ministrom, izraelski stručnjak za makroekonomiju, Avi Simhon pohvalio je planove Crne Gore za izlazak iz krize izazvane pandemijom koronavirusa. Simhon je predsjedavajući Nacionalnog ekonomskog savjeta pri kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Spajić je podsjetio na svakodnevnu borbu crnogorske Vlade i mjere za oporavak crnogorske ekonomije te stabilne i održive javne finansije, kao i to da Crna Gora bilježi zavidne rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv koronavirusa i čini sve da ovogodišnja turistička sezona bude uspješna.

“O trošku države obezbijeđeno je bolničko liječenje svih turista koji se tokom boravka u Crnoj Gori eventualno razbole od Covid-19 i zahtijevaju hospitalizaciju, a biće omogućeno i besplatno PCR testiranje za sve goste kojima je taj test potreban prilikom povratka u matičnu državu”, rekli su iz Ministarstva.

Spajić je razgovarao i sa bivšim ministrom odbrane Izraela i političkim liderom, Avigdorom Liebermanom, a ukazano je na važnost očuvanja stabilnosti i bezbjednosti, kao i na značaj privlačenja izraleskih investitora u Crnu Goru.

Jerusalimski patrijarh Teofil III, prilikom susreta sa Spajićem, pozdravio jedinstvo hrišćana u Crnoj Gori, koja njeguje multietnički i međuvjerski sklad i toleranciju. Patrijarh je istakao veliko poštovanje prema upokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

“Imao sam privilegiju da primim blagoslov za čitav narod i državu Crnu Goru, Jerusalimskog patrijarha, njegovog blaženstva Teofila III, velikog prijatelja našeg naroda koji je, između ostalog, osveštao i Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru”, rekao je Spajić.

On je kazao da se patrijarh Teofil interesovao za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori.

“Snažnu volju i vjeru u bolju budućnost ne mogu obeshrabriti i pokolebati nemiri ni brojna iskušenja sa kojima se suočavamo – mi u Crnoj Gori, a i naši prijatelji u Izraelu”, poručio je Spajić.

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu