fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 dostigao novu rekordnu vrijednost, kao i Nasdaq, ali se trgovalo oprezno dok se čekaju novi ekonomski pokazatelji i kvartalni poslovni izvještaji kompanija.

Dow Jones ojačao je neznatno na 34.292 boda, dok je S&P 500 porastao blago na 4.291 poen, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 14.528 bodova.

Četvrti rekordni nivo S&P 500 indeksa u nizu zahvaljuje se rastu cijena dionica u tri od 11 najvažnijih sektora, a najviše u tehnološkom, 0,7 odsto, prenosi SEEbiz.

Trgovalo se oprezno, što pokazuje obim trgovanja ispod prosjeka. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 9,6 milijardi dionica, dok je prosječni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11 milijardi.

Ulagači su suzdržani uoči novih važnih ekonomskih pokazatelja, kao što je broj novozaposlenih u junu, koji bi mogao uticati na dalje odluke američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), kojoj je oporavak tržišta rada jedan od prioriteta.

„Ako podaci budu snažni i ako se smanji stopa nezaposlenosti, to bi moglo promijeniti retoriku Fed-a”, rekao je direktor u firmi Harvest Volatility Management, Mike Zigmont.

Zvaničnici Fed-a u posljednje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, uprkos jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo od koronakrize.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasla oko 60 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Sva tri najvažnija indeksa na putu su dobitaka peti kvartal zaredom, zahvaljujući ogromnim monetarnim i fiskalnim podsticajima, te oporavku privrede i zarada kompanija.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je skoro 14 odsto, dok su Nasdaq i Dow Jones u plusu oko 12, odnosno 11 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 odsto na 7.087 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,88 odsto na 15.690 poena, a pariski CAC 0,14 odsto na 6.567 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije