fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi berzanskih indeksa

Novi rekordi berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 94 boda ili 0,26 odsto, na 35.913 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 odsto, na 4.613 poena, a Nasdaq indeks 0,63 odsto, na 15.595 bodova.

S&P 500 porastao je u 12 od posljednjih 14 trgovinskih dana jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo, prenosi Hina.

Dosad je više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 odsto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sistema S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 39 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 odsto.

Kompanije, doduše, upozoravaju na poremećaje u nabavci i rast troškova poslovanja zbog inflacije i nedostatka radnika, međutim zasad su uspjele zadržati profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače.

„Nastavlja se pozitivno raspoloženje u vezi zarada, premda su neke velike kompanije podbacile u odnosu na očekivanja”, kazala je glavna analitičarka u firmi Invesco, Kristina Hooper.

Među najvećim dobitnicima bio je energetski sektor, s prosječnim rastom od 1,6 odsto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

U fokusu ulagača biće ove sedmice redovna dvodnevna sjednica zvaničnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) koja počinje danas, a sjutra će biti objavljeno saopštenje.

Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupovine obveznica, vrijednog 120 milijardi USD mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa.

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovini naredne godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržište reagovati na poruke Feda, s obzirom na to da je labava monetarna politika znatno doprinijela rastu S&P 500 indeksa od početka godine za 22,8 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 odsto, na 7.288 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 odsto, na 15.806 poena, a pariski CAC 0,92 odsto, na 6.893 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu