fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNasdaq oslabio zbog oštrog pada dionice Netflixa

Nasdaq oslabio zbog oštrog pada dionice Netflixa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, dok je Nasdaq oslabio zbog oštrog pada cijene dionice Netflixa.

Dow Jones ojačao je 0,71 odsto na 35.160 bodova, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 4.459 poena, a Nasdaq indeks 1,22 odsto na 13.453 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast Dow Jonesa zahvaljuje se skoku cijena dionica Procter & Gamblea od 2,7 odsto, i IBM-a više od sedam odsto, nakon što su te kompanije iz sastavu tog indeksa ostvarile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u prvom tromjesečju.

S druge strane, Nasdaq se našao pod pritiskom pada cijene dionice Netflixa od 35 odsto, nakon što je ta kompanija za streaming video sadržaja u prvom tromjesečju zabilježila prvi pad broja pretplatnika u više od deset godina.

Razlozi tome su, kako je naveo Netflix, visoka inflacija, rat u Ukrajini i jačanje konkurencije. Kompanija je najavila gubitak i u tekućem tromjesečju.

Zbog toga su oštro pale i cijene dionica drugih kompanija sa sličnom uslugom, kao što su Walt Disney, Roku i Warner Bros Discovery.

Pod pritiskom su se našle i dionice kompanija koje su najviše profitirale od rada od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa. Cijena Zoom Video Communicationsa pala je šest odsto.

Tehnološki i drugi sektori, koji su za vrijeme pandemije najviše porasli, ove godine su pod pritiskom. Zbog toga je Nasdaq indeks od početka godine u minusu gotovo 14 odsto, a S&P 500 oko 6,5 odsto.

Posljednjih sedmica tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i straha da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Od 60 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 80 odsto ostvarilo je u prvom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. Obično ih očekivanja premaši 66 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 odsto na 7.629 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,47 odsto na 14.362 poena, a pariski CAC 1,38 odsto na 6.624 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu