fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKazadi: KAP ne može izdržati skuplju struju

Kazadi: KAP ne može izdržati skuplju struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kombinat aluminijuma (KAP) ne bi preživio tarife električne energije iznad 50 EUR po megavat satu (MWh), a kamoli 120 EUR po MWh, saopštio je bivši direktor fabrike, Joe Kazadi.

On je Vijestima kazao da bi, u slučaju da se fabrika ugasi, puni trošak ponovnog pokretanja proizvodnje bio najmanje 5,6 miliona EUR, ako bi cijena struje bila 45 EUR po MWh, dok bi ukupni kapitalni troškovi povezani sa ponovnim pokretanjem mogli da premaše 22 miliona.

Kazadi je funkciju direktora KAP-a obavljao u periodu 2007. i 2008. godine, kada je fabrika bila u vlasništvu ruskog Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC). On ima 30 godina iskustva u aluminijumskoj industriji, a trenutno je direktor švajcarske kompanije Metsol.

Iz kompanije Uniprom, koja je sada vlasnik KAP-a, najavili su da će obustaviti proizvodnju zbog visokih cijena struje i otpustiti 500 radnika. Do sada su prema ugovoru koji imaju sa Elektroprivredom (EPCG) magavat sat plaćali 45 EUR, dok im je zbog poskupljenja električne energije na evropskim berzama sada ponuđena cijena od oko 120 EUR.

Kazadi je kazao da topionice aluminijuma, kakav je KAP, žive od struje i umiru bez nje, kao i da je električna energija esencijalna sirovina za primarnu proizvodnju.

”Generalno, električna energija čini oko trećine proizvodnih troškova u topionici aluminijuma. KAP ne može da ugasi proizvodnju. Obustava znači da namjeravaju da nastave sa proizvodnjom, ali, po mom mišljenju, ako ugase proizvodnju, nikada neće moći ponovo da je pokrenu. Puni trošak ponovnog pokretanja će vjerovatno biti najmanje 5,6 miliona EUR ako pretpostavimo tarifu električne energije od 45 EUR po MWh”, naveo je Kazadi.

On je dodao bi, pored toga, kapitalni troškovi povezani sa ponovnim pokretanjem mogli da premaše 22 miliona EUR.

Po cijeni od 120 EUR za MWh KAP će, prema riječima Kazadija, imati trošak za struju od dvije hiljade USD po toni proizvedenog aluminijuma.

”Sa cijenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) od 2,59 USD po toni, kada se doda cijena glinice, poreza, naknade za emitovanje karbon-dioksida, troškova rada i održavanja i drugih, KAP će izgubiti veliku sumu novca sa svakom proizvedenom tonom. Nezamislivo je da bi KAP preživio tarife struje iznad 50 EUR po MWh, a kamoli 120 EUR”, poručio je Kazadi.

Na pitanje kada bi KAP sada ugasio proizvodnju, kakve bi bile šanse da se ona obnovi ako bi kasnije cijene električne energije bile niže, Kazadi je odgovorio da bi u tom slučaju bilo malo vjerovatno da će se ikada ponovo pokrenuti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu