fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skoro nepromijenjeni

Indeksi skoro nepromijenjeni

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su ostali skoro nepromijenjeni, jer ulagači nijesu voljni previše da rizikuju dok ne bude jasnija situacija o kretanju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones indeks je ojačao neznatno na 34.575 bodova, dok su S&P 500 i Nasdaq skliznuli blago na 4.202 poena, odnosno 13.736 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su porasle cijene dionica u finansijskom, a slijedio je energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte, prenosi Hrportfolio.

Najviše je oslabio zdravstveni sektor, što je posljedica pada cijene dionice Abbott Laboratories, nakon što je ta kompanija objavila slabije nego što se očekivalo procjene o zaradi.

Podršku tržištu pružili su podaci o rastu proizvodnih aktivnosti u SAD-u u maju, zahvaljujući otvaranju ekonomije. To je podržalo ciklične sektore, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od oporavka ekonomije od koronakrize.

„Ekonomija stabilno raste i to je pozitivno za ciklične sektore na tržištu”, rekla je direktorica strateškog odjela u firmi Invesco, Kristina Hooper.

Ulagači nijesu voljni previše da rizikuju zbog jačanja inflacionih pritisaka, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed), na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

Prošle sedmice je objavljeno da su potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u aprilu porasle 0,7 odsto na mjesečnom nivou, dok su u posljednjih godinu porasle 3,1 odsto, što je znatno iznad granice Fed-a od dva odsto.

Zvaničnici Fed-a neprestano ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da će banka nastaviti da vodi popustljivu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da se bliži vrijeme kada bi trebalo početi raspravu o smanjenju iznosa za kupovinu državnih obveznica, što bi bio prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike.

Predstojeći važan podatak koji bi mogao znatno uticati na tržište je onaj o zapošljavanju u SAD-u, koji će biti objavljen u petak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju broj zaposlenih porastao za 650 hiljada, znatno više u odnosu na 266 hiljada u aprilu, što bi potvrdilo da se tržište rada oporavlja, ali i da se može očekivati jačanje potrošnje i inflacionih pritisaka.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,82 odsto na 7.080 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 odsto na 15.567 poena, a pariski CAC 0,65 odsto na 6.489 bodova.

Najčitanije