fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi na Wall Street-u pali

Indeksi na Wall Street-u pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Na Wall Streetu pale su i u utorak, treći dan zaredom, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla novu najvišu vrijednost u više od 40 godina.

Ulagači se stoga plaše da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), agresivno zaoštriti monetarnu politiku.

Dow Jones je oslabio 0,26 odsto na 34.220 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 odsto na 4.397 poena, a Nasdaq indeks 0,3 odsto na 13.371 bod, prenosi Hrportfolio.

U prvom dijelu trgovanja indeksi su bili u pozitivnom području, i to više od jedan odsto, jer je tržište pokušavalo da nadoknadi gubitke od prethodnih dana.

No, u drugom dijelu trgovanja skliznuli su u negativno područje, jer se ulagači plaše agresivnije nego što se očekivalo reakcije Fed-a na inflaciju.

U utorak je objavljeno da su u martu potrošačke cijene porasla 8,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine, a to je najviše posljedica rasta cijena goriva.

“Premda su ti podaci u skladu s očekivanjima, oni podsjećaju da Fed ne može samo sjedjeti, već mora krenuti u akciju, i to žurno”, rekao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Ulagače je zabrinula i guvernerka Fed-a, Lael Brainard, koja je kazala da ovi podaci pokazuju da centralna banka treba ekspeditivno da krene protiv visoke inflacije.

„Njene izjave bile su oštrije nego što je tržište očekivalo. Brainard je obično bila staložena, a sada su njeni komentari snažniji, što natjera ljude da sjednu i obrate pažnju”, rekao je Nolte.

Na sjednici u martu Fed je povećao ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih poena, a već u maju vjerovatno će ih povećati za dodatnih 0,5 procentnih poena.

Zapisnik s nedavne sjednice Fed-a pokazao je da bi se mogla zaređati agresivna povećanja kamata na sjednicama narednih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi Fed-ove bilanse, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko hiljada milijardi USD, trebalo da se smanjuju za 95 milijardi USD mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi značajno da uspori rast najveće svjetske privrede, pa čak, plaše se ulagači, i da izazove recesiju.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini, koja tvrdi da Rusija priprema novu ofenzivu, uprkos mirovnim pregovorima.

U fokusu ulagača ove sedmice će biti i poslovni rezultati američkih kompanija, jer počinje sezona objave kvartalnih izvještaja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko šest odsto u odnosu na isti prošlogodišni period. Bilo bi to značajno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 odsto na godišnjem nivou.

I na evropskim bezama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto na 7.576 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 odsto na 14.124 poena, a pariski CAC 0,28 odsto na 6.537 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu