fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 86 USD

Cijene nafte stabilne iznad 86 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 86 USD budući da su znakovi snabdjevanja i geopolitički rizici bili protivteža padu dionica na Wall Streetu i mogućem podizanju ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila u plusu 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 86,5 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 83,28 USD, prenosi Hina.

Naftna tržišta često prate kretanje cijena na tržištima dionica koja bi januar mogla završiti najvećim padom otkako je pandemija covida 19 pogodila tržišta u martu 2020.

Tako su cijene nafte na američkom tržištu nakratko porasle da bi se plus istopio nakon pada cijena na Wall Streetu nakon otvaranja.

Trgovci očekuju i sjednicu američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) koja bi danas trebalo da objave odluku o ključnim kamatnim stopama. Njihovo podizanje moglo bi pritisnuti i cijene dionica i cijene nafte budući da su obje spadaju u kategoriju rizične imovine.

Protivteža padu dionica i mogućem podizanju ključnih kamatnih stopa bile su znakovi oskudnog snabdjevanja. Tako su cijene nafte u ugovorima s rokovima isporuke u sljedećem mjesecu više za pet USD nego u onima da daljim rokovima isporuke, što signalizuje nedovoljnu potražnju.

Podršku cijenama nafte pružili su i geopolitički rizici koji uključuju Rusiju, velikog svjetskog proizvođača nafte i gasa.

NATO je u ponedjeljak saopštio je da je uveo stanje pripravnosti i poslao još brodova i borbenih vazduhoplova u istočnu Evropu zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Rusija je reakciju Zapada nazvala “histerijom”.

Na Bliskom istoku jemenski pokret Huti, saveznici Irana, izveli su u ponedjeljak raketni napad na bazu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje su stacionirani američki vojnici. Rakete je presreo sistem Patriot, proizveden u SAD-u, saopštili su američki i zvaničnici UAE.

Napetosti su raspirile zabrinutost za snabdjevanje, stiješnjenu ograničnim proizvodnim kapacitetima pojedinih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja ne uspijeva dostignuti zacrtano povećanje snabdjevanja tokom mjesec za 400 hiljada barela dnevno.

Cijene podržavaju i smanjene zalihe nafte u SAD-u. U čvorištu u Cushingu, u Oklahomi, sada su na najnižem nivou u zimskom dijelu godine od 2012.
OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 87,98 USD, što znači da je poskupio 52 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije