fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 90 USD

Cijene nafte porasle prema 90 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 USD budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministarke finansija o ekonomskom rastu i inflaciji.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila viša 60 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 89,61 USD. U četvrtak je zaključila trgovinu u plusu 99 centi.

I na američkom tržištu barel je poskupio 60 centi, na 84,23 USD. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 76 centi, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u četvrtak zabrinulo blago usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju, ali raspoloženje se popravilo nakon što je ministrarka finansija Janet Yellen izjavila da je rast vjerovatno bio snažniji nego što brojke sugerišu.

Privreda je po prvoj procjeni ministarstva trgovine porasla tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nešto slabije nego na kraju prošle godine. Tromjesečno poređenje pokazuje upola slabiji rast nego u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca.

Pokazatelj inflacije koji centralna banka pažljivo prati pokazao je gotovo dvostruko snažniji rast cijena nego u četvrtom tromjesečju, kada se izuzmu hrana i energija.

“Ministarstvo bi moglo podići procjenu ekonomskog rasta kada dobije više podataka”, rekla je Yellen, a inflacija će se spustiti na normalniji nivo.

Podršku cijenama pružila je u petak i zabrinutost za snabdjevanje, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Izrael je pojačao vazduhoplovne napade na grad Rafah u palestinskom Pojasu Gaze i planira opšti napad, uprkos upozorenjima saveznika na moguće brojne žrtve budući da se u Rafahu pred izraelskim napadima sklonilo 1,2 miliona Palestinaca.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u četvrtak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 88,39 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu