fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBudžet Opštine Bar projektovan u rekordnom iznosu

Budžet Opštine Bar projektovan u rekordnom iznosu

Bar, (MINA-BUSINESS) – Opština Bar stavila je na javnu raspravu nacrte više akata, između ostalog i budžeta za narednu godinu, koji je projektovan u rekordnom iznosu od 45,06 miliona EUR.

Pored Nacrta odluke o budžetu za narednu godinu, na javnu raspravu su stavljeni i Nacrt Programa uređenja prostora Opštine Bar za narednu godinu, kao i nacrti odluka o boravišnoj taksi i o kućnim ljubimcima na teritoriji te lokalne samouprave.

Budžet za narednu godinu je, shodno Nacrtu, rekordan i iznosi 45,06 miliona EUR, i veći je 42 odsto u odnosu na ovogodišnji, koji je takođe imao uvećanje od 35 odsto u odnosu na budžet iz prošle godine.

„To implicira da Opština Bar u posljednje dvije godine bilježi rast budžeta gotovo 100 odsto. Time se potvrđuje politika dobrog upravljanja gradom i finansijama“, navodi se u saopštenju Opštine.

Budžetom za narednu godinu kapitalni izdaci su planirani u iznosu od 25,1 milion EUR ili 56 odsto ukupnog budžeta, a isti su u odnosu na plan za prethodnu godinu uvećani 54 odsto.

„Ovim lokalna uprava nastavlja dobru praksu ulaganja u razvoj grada i najvažnije infrastrukturne projekte kreirajući novo, savremeno lice Bara. Izdaci za lokalnu infrastrukturu projektovani su na iznos od 17,2 miliona EUR i učestvuju sa 68,39 odsto u ukupnom budžetu, a obuhvataju izdatke za izgradnju putne mreže, javnu rasvjetu, vodosnabdijevanje i izgradnju kanalizacije kao i izradu projektno-tehničke dokumentacije“, precizira se u saopštenju.

U okviru tog iznosa, 1,7 miliona EUR je opredijeljeno za izgradnju kanalizacije, za vodsnabdijevanje 500 hiljada EUR, a isti iznos je opredijeljen i za rasvjetu i elektrosnabdijevanje.

Pored toga, skoro 1,5 miliona EUR je opredijeljeno za investiciono održavanje, koje podrazumijeva održavanje lokalne putne mreže i održavanje i regulaciju vodotokova proporcionalno na prostorima svih mjesnih zajednica.

„Značajno su uvećana i sredstva za razvoj preduzetništva, poljoprivrede, kao i za sprovođenje socijalnih programa koje Opština Bar, kao prva lokalna uprava u državi, već uspješno implementira kroz finansiranje učeničke populacije, pomaganje vantjelesne oplodnje i zasnivanje novih porodica“, navodi se u saopštenju.

Planirana sredstva za podršku preduzetnicima i preduzetnicama iznose 500 hiljada EUR, agrobudžet je definisan na iznos od 200 hiljada EUR, dok je zanatlijama namijenjeno 30 hiljada EUR, što je 35 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

„Značajno je napomenuti da je već u ovom trenutku lokalna uprava višestruko premašila projektovane prihode budžeta za ovu godinu, što govori o kvalitetnom radu službi i organa, ali i opravdava projekcije budžeta za narednu“, rekli su iz Opštine.

Uvid u nacrte akata zainteresovani građani mogu izvršiti u prostorijama mjesnih zajednica i kancelarija, prostorijama nadležnih Sekretarijata, kao i na sajtu www.bar.me.

Sve primjedbe, predlozi i sugestije na nacrte akata mogu se dostaviti nadležnim sekretarijatima neposredno na šalteru Građanskog biroa, putem pošte, ili na mejl [email protected], zaključno sa 22. novembrom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu