fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMitrić: Ustav priznaje samo vladu koja je proizvod parlamentarnih izbora

Mitrić: Ustav priznaje samo vladu koja je proizvod parlamentarnih izbora

Podgorica, (MINA) – Ustav Crne Gore poznaje samo vladu koja je proizvod parlamentarnih izbora, rekao je bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić, navodeći da je predsjednik države trebalo da raspiše nove izbore dva ili tri dana nakon pada vlade.

Mitrić je za Gradsku televiziju kazao da su koncepti manjinske, većinske i vlade “nacionalnog jedinstva” vanustavne kategorije.

“Jer Ustav poznaje samo vladu koja je proizvod parlamentarnih izbora. Po Ustavu, kada joj se izglasa nepovjerenje ili premijer podnese ostavku, vlada pada i ide se na vanredne parlamentarne izbore”, rekao je Mitrić.

On je naveo da, kako predsjednik Skupštine nema nadležnosti da raspisuje izbore, to je trebalo da učini predsjednik države u roku od dva ili tri dana od pada vlade.

“Niko od pravnika mi ne oponira, a i neki političari su saglasni. Ali mi svi govore kako ne možemo na izbore jer nijesu sređeni birački spiskovi, ide turistička sezona. Bolje žrtvovati dva mjeseca nego biti sa neustavnom vladom”, rekao je Mitrić.

On je, kako prenosi Gradski portal, ocijenio da se previše žurilo sa donošenjem odluke o penzionisanju bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

“Bez obzira na to da li je stekao uslove, i što, kao njegov bivši profesor, smatram da je u njegovom radu bilo grešaka. Čak i da su članovi Tužilačkog savjeta formalno-pravno u pravu, nije u redu način na koji je smijenjen”, kazao je Mitrić.

On je naveo da je sve urađeno po novom zakonu, ističući da je ostalo otvoreno pitanje da li se u slučaju Katnića mogu koristiti odredbe novog zakona o godinama starosti koje su uslov za penzionisanje.

Mitrić je kao primjer naveo ustavnu normu prema kojoj penzionisanje sudija nije obavezno.

“Kada kažu da je neko stekao uslove po sili zakona ili ustava, tačno je da tada može u penziju. Ali je stekao i pravo da dalje radi, bez obzira na to što ima uslove za penziju”, precizira je Mitrić.

On je rekao da Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju dozvoljava Katniću da radi, pod uslovom da tokom radnog angažmana zamrzne primanja iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije