fbpx
NaslovnicaArhivaPopa: Bez jednakosti nema ni prosperiteta

Popa: Bez jednakosti nema ni prosperiteta

Podgorica, (MINA) – Rodna ravnopravnost u politici je pitanje demokratske zastupljenosti i nepravedno je, neprihvatljivo i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi, ocijenila je šefica delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Iz Centra za ženska prava (CŽP) saopšteno je da im je Popa uputila pismo podrške povodom javnog reagovanja na neprihvatljivo nisku političku zastupljenost žena – opadajući broj poslanica u Skupštini Crne Gore i isključenost žena iz političkih pregovora za sastav nove Vlade.

Popa je CŽP u pismu navela da čvrsto vjeruje da nema prosperiteta bez jednakosti i da je lično uključena u brojne kampanje za zaštitu građanskih prava iz rodne ravnopravnost.

“Kao novoimenovana ambasadorka EU u Crnoj Gori, prioritetni zadatak će mi biti da pružim podršku Vama i ostalim akterima koji su aktivni na ovom polju i radim sa nadležnim organima Crne Gore na izgradnji ravnopravnog i pravednog društva”, rekla je Popa u pismi CŽP.

Popa je istakla da će, kada žene budu osnažene, bezbjedne, obrazovane i ekonomski nezavisne, od toga profitirati svi i djeca, i žene i muškarci.

Ona je rekla da EU stavlja veliki naglasak na rodnu ravnopravnost i globalni je pionir u borbi protiv svih oblika diskriminacije i promovisanju jednakosti, uključujući rodnu ravnopravnost u politici.

“Prvo, to je pitanje demokratske zastupljenosti. Nepravedno je, neprihvatljivo i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi”, poručila je Popa.

Prema njenim riječima, EU se zalaže za različitost.

“Žene značajno doprinose ekonomskom, kulturnom i društvenom životu svake zemlje. Žene i muškarci imaju različita iskustva i važno je da u proces donošenja odluka uvrstimo različite perspektive”, smatra Popa.

Ona je rekla da je rodna ravnopravnost sadržana u Ustavu Crne Gore i da je značajna komponenta pregovora o pristupanju EU.

Popa je kazala da EU zahtijeva i da rodna ravnopravnost bude uključena u kreiranje politika na svim nivoima, ne samo u politici, već i u privredi, poslovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima.

“U izvještajima Evropske komisije za Crnu Goru za 2019. i 2020. godinu izraženo je žaljenje zbog nedostatka rodno uravnotežene političke zastupljenosti na izborima, kao i zbog činjenice da su žene i dalje nedovoljno zastupljene na tržištu rada, u preduzetništvu, kreiranju politika i politici”, podsjetila je Popa.

Ona je ocijenila da su parlamentarni izbori 30. avgusta u tom smislu propuštena prilika, jer je većina izbornih lista ispunila samo propisane minimume u pogledu rodne ravnopravnosti.

Popa je kazala da se kao rezultat toga, broj poslanica smanjio na 19, što sada predstavlja samo 23 odsto ukupnog broja mandata.

“Iza naših riječi stoje djela kojima podržavamo projekte i inicijative iz oblasti rodne ravnopravnosti. Podržali smo osnivanje Ženske političke mreže, kako finansijski tako i politički”, kazala je ambasadorka EU.

Popa je rekla i da su se zalagali za uravnoteženiju zastupljenost žena u Skupštini i Vladi i pružili finansijsku podršku civilnom sektoru u Crnoj Gori, afirmišući na taj način rodnu agendu.

Popa smatra da aktivisti i aktivistkinje za ženska prava igraju ključnu ulogu u promovisanju rodne ravnopravnosti.

“CŽP– i Vi, gospođo Raičević – u samom ste srcu te borbe. Nije slučajno što ste prošle godine odabrani za promoterku globalne kampanje Evropske unije pod nazivom „Evropljani i Evropljanke koji čine razliku“. Odabirom Vas za crnogorsku predstavnicu u kampanji željeli smo da se Vaš glas čuje i izvan granica ove države”, navela je Popa.

Ona je poručila da će zbog toga Delegacija EU vrlo ozbiljno shvatiti Vaše problematizovanje trenutne nedovoljne političke zastupljenosti žena.

“U aktuelnoj atmosferi političkih promjena i obećanja bolje budućnosti, žene moraju naći mjesto koje im pripada. Političari moraju preći sa riječi na djela”, kazala je Popa.

Prema njenim riječima, političari imaju veliku odgovornost u rješavanju trajnog problema slabe političke zastupljenosti i učešća žena u Crnoj Gori.

“Politika mora služiti kao primjer. Nema boljeg trenutka od ovog sada da se riječi potkrijepe djelima, kako bi se izgradilo demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, jednakosti i toleranciji”, rekla je Popa.

Ona je navela da je problem rodne ravnopravnosti istakla na nedavnim sastancima sa novoizabranim predsjednikom Skupštine Alekskom Bečićem i drugim predstavnicima nove parlamentarne većine. I nastaviću to da radim.

Popa je kazala da će za vrijeme svog mandata u Crnoj Gori uložiti sopstveno vrijeme i trud kako bih pružila podršku CŽP-u i svim organizacijama civilnog društva koje se zalažu za rodnu ravnopravnost.

“Zauzvrat, računam na Vas da ćete me podržati u dijalogu sa državnim organima, posebno sa Skupštinom Crne Gore i novom Vladom, nakon što bude formirana”, rekla je Popa.

Najčitanije