fbpx
Naslovnica Crna Gora Politika Krapović: NATO i EU da ostanu fokusirani na region

Krapović: NATO i EU da ostanu fokusirani na region

101
foto: Ministarstvo odbrane

Podgorica, (MINA) – NATO i Evropska unija (EU) treba da treba da ostanu fokusirani na Zapadni Balkan, ocijenio je ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da je to strateški važan region za Evropu i Alijansu.

Krapović je, nakon sastanka Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC) u Briselu, rekao da je sitaucija na Kosovu osjetljiva, posebno u svjetlu činjenice da će izbori biti održani početkom naredne godine.

„Uvijek kad su izborna vremena tenzije rastu i saglasili smo se da bi bilo potrebno da se poseban fokus i pažnja NATO-a i EU usmjeri ka Zapadnom Balkanu kao strateški važnom području za Evropu i Alijansu“, rekao je Krapović u video izjavi dostavljenoj medijima.

On je kazao da je na sastanku razgovarano o eventualnom povećanju Misije KFOR-a i ojačavanju te pozicije.

Krapović je pozvao Beograd i Prištinu na što manje jednostranih poteza, navodeći da je dijalog koji se vodi pod potkroviteljstvom EU ključna stvar i da ambijent koji se gradi narušavaju jednostrani potezi.

„Zato bih apelovao na Beograd i Prištinu da preduzimaju što manje jednostranih poteza i na NATO i EU da ostanu fokusirani na jako važan region u kom živimo“, rekao je Krapović.

On je podsetio da je danas i u četvrtak održan prvi ministarski sastanak koji vodi novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute.

Krapović je naveo da su u prvoj sesiji sa partnerima sa Indo-Pacifika razgovarali o zajedničkim temama, jer se bezbjednosni izazovi svuda u svijetu odražavaju i na evroatlantski region i Indo-Pacifik.

„Saglaslili smo se da je potrebna što tjesnija saradnja između dva regiona i između NATO-a i indo-pacifičkih partnera“, rekao je Krapović.

On je kazao da su na drugoj sesiji koja je vezana sa Savjet NATO-Ukrajina, na jednoj vrsti neformalne večere imali slobodniju raspravu o dešavanjima u Ukrajini i potrebama te države za odbranu svoje teritorije.

Kako je rekao Krapović, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ministar odbrane Rustem Umerov su podijelili informacije o tome šta se dešava na bojnom polju.

„Složili smo se da ostanemo solidarni sa Ukrajinom, da pružimo svu neophodnu pomoć u mjeri postojećih kapaciteta“, kazao je Krapović.

On je poručio da će Crna Gora ostati posvećena ispunjavanju svega što je dogovoreno na Samitu u Vašingtonu.

Krapović je kazao da se treća sesija, koja je održana danas, odnosila na srž djelovanja NATO-a, a to je odvraćanje i odbrana.

Kako je rekao, na toj sesiji je podsjetio da Crna Gora učestvuje u borbenim grupama u Letoniji, u Bugarskoj, u misijama KFOR-a na Kosovu i u Iraku, a da će uskoro učestvovati i u misji Sea guardian.

„Htio sam da prenesem i još jednom podvučem poruku kredibilnog članstva i rada Vlade na kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO-u“, naveo je Krapović.

On je ocijenio da je ta poruka jako dobro shvaćena i prihvaćena.

Iz Ministarstva odbrane ranije je saopšteno da je Krapović, na sastanku NAC-a, poručio da će Crna Gora nastaviti da ulaže napore u cilju operacionalizacije planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne strukture.

On je rekao Crna Gora aktivno doprinosi realizaciji zadataka sa NATO agende, imajući u vidu važnost usaglašenog i posvećenog savezničkog djelovanja.

Krapović je naglasio da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu, kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

U saopštenju se navodi da su ministri su razgovarali i o daljoj implementaciji usvojenih koncepata, kao i o jačanju strukture snaga i prilagođavanju komandne strukture.

„Zaključeno je da će poseban fokus biti na dostizanju izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou NATO“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS