fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa odgovoran odnos prema životnoj sredini važna kaznena politika

Za odgovoran odnos prema životnoj sredini važna kaznena politika

Podgorica, (MINA) – Edukacija i oštra kaznena politika važni su za odgovorniji odnos prema životnoj sredini, kazao je premijer Duško Marković i dodao da Vlada troši preko 50 miliona EUR za sanaciju crnih ekloških tačaka.

On je na regionalnom Miločerskom razvojnom forumu na Cetinju, rekao da zagađivač mora biti kažnjen bez obzira na to da li je pojedinac ili kompanija.

„Ne smijemo dozvoliti da se ponovi zagađenje kakvo je bilo u rijeci Ćehotini u Pljevljima, u Limu u Bijelom polju ili kao što je zagađenje rijeke Zete“, kazao je Marković na panelu Ekologija – edukacija i biznis.

Prema njegovim riječima, ekologija je jedno od rijetkih pitanja oko kojeg je postignut konsenzus još 1991. godine.

„Većina građana razumije važnost očuvanja životne sredine ali to je u suprotnosti od onoga što vidimo svaki dan oko nas. To je zabrinjavajuće“, naveo je Marković.

On je istakao da Vlada troši preko 50 miliona eura za sanaciju crnih ekoloških tačaka odnosno za eliminaciju grita u Bijeloj, sanacije odlagališta pepela u Pljevljima i industrijskog otpada iz KAP-a.

Marković se osvrnuo i na autoput i dodao da je to projekat vijeka, ali da ne smije i vjeruje da neće trajno devastirati životnu sredinu.

On je kazao da je zadovoljan radom Vlade u prošloj godini.

„Ubrzo očekujemo konačne rezultate ekonomskog rasta za prošlu godinu i on će iznositi 5 odsto. Taj rast prati sve pozitivne elemente ekonomske i fiskalne politike“, zaključio je Marković.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...