fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada ne stoji iza marginalizacije Njegoša

Vlada ne stoji iza marginalizacije Njegoša

Podgorica, (MINA) – Vlada ne stoji iza marginalizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša, niti podržava bilo kakav vid otklona od crnogorskog najvećeg pjesnika, već se prema njemu odnosi s dužnom brigom i poštovanjem kakvo zaslužuje, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je rekao da su upravo Njegoš i nastavljači njegovog djela najbolji garant multietničnih i multikonfesionalnih vrijednosti.

„Ako promociju multietničnosti i multikonfesionalnosti u sklopu evroatlantske agende koju promoviše Vlada smatrate „zatiranjem tradicionalnih crnogorskih vrijednosti“ onda se naša polemika svodi na Vaš bezuspješan pokušaj ubiranja političkih poena“, naveo je Bogdanović danas u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Veljka Vasiljevića.

Na pitanje Vasiljevića da li Vlada Crne Gore stoji iza marginalizacije Njegoša i ko je iz trenutne vladajuće većine nosilac i inicijator zatiranja tradicionalnih crnogorskih vrijednosti, on je naglasio da Vlada niti stoji iza marginalizacije Njegoša, niti podržava bilo kakav vid otklona od najvećeg pjesnika.

Crnogorska Vlada se, kako je kazao, prema njemu odnosi s dužnom brigom i poštovanjem kakvo zaslužuje jedan crnogorski vladar, filozof, pjesnik i duhovnik.

Kako je dodao Bogdanović, Njegoš je između ostaloga promovisao ideje „brat je mio, koje vjere bio“ i smatrao da se sve naše različitosti moraju okupljati.

„Ako mislite da je Njegoš samo ono što promoviše vaš politički savez, onda vaše tumačenje Njegoša nije ništa drugo do obično političko instrumentalizovanje crnogorskog pjesničkog velikana. A takvih smo se instrumentalizacija opasno nagledali devedesetih godina 20. vijeka“, kazao je Bogdanović.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...