fbpx
NaslovnicaCrna GoraVidne pozitivne promjene u visokom obrazovanju 

Vidne pozitivne promjene u visokom obrazovanju 

Podgorica, (MINA) – U visokom obrazovanju vidne su pozitivne promjene, sa crnogorskih fakulteta izlaze solidno osposobljeni kadrovi, ali posebnu pažnju treba obratiti na praksu na fakultetima i dalje usklađivanje sa tržištem rada, zaključeno je u istraživanju o percepciji poslodavaca o visokom obrazovanju.

Istraživanje je radila firma Ipsos Stratgic Marketing u okviru projekta sa Svejtskom bankom.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović kazala je da je cilj bio da Ministarstvo pdobije povratne informacije o mogućnosti zapošljavanja visokoobrazovanih kadrova, i informacije da li obrazovni sistem stvara odgovarajući profil radnika.

Kako je pojasnila, rađena su istraživanja 2013. i ove godine po identičnoj metodologiji, kako bi se zabilježio napredak, a sprovedeno je 645 intervjua licem u lice i deset dubinskih intervjua.

“Neki od osnovnih zaključaka su da je u periodu između dva istraživanja došlo do porasta broja poslodavaca koji su zaposlili visokoškolce i planiraju da ih zapošljavaju u budućnosti, kao i poslodavaca koji ih nijesu zapošljavali, ali sada planiraju”, rekla je Kurpejović.

Ona je dodala da su poslovni entiteti u velikoj mjeri zapošljavali visokoškolce iz biznisa, ekonomije i inženjerstva, ali i jezika i prava.

Prema riječima Kurpejović, većina poslodavaca, 80 odsto, smatra da je fakultetsko obrazovanje u velikoj mjeri relevantno, a manje od jedan odsto da nije relevantno.

Pod “indeks relevantnosti” se podrazumijeva mjerenje koliko je za razvoj određenih vještina i kompetencija odgovorno visoko obrazovanje i kako trenutno poslodavci vide te kompetencije.

Kurpejović je navela da, prema ocjenama većine poslodavaca, kvalitet rada kadrova koji su fakultete završili u inostranstvu i u Crnoj Gori se uopšte ne razlikuje, i broj poslodavaca koji tako misle je u porastu – sa 50 odsto 2013. godine na čak 63 odsto.

“Većina poslodavaca smatra i da su visokoškolci sposobni da rade za njih, s tim da procjenjuju da je od posebne važnosti u narednom periodu znanje stranih jezika, takozvane meke vještine i praksa, i dalje jačanje podrške nakon završetka studija”, saopštila je Kurpejović.

Prepoznato je, kaže, da se očekuje otvaranje dodatnog prostora za saradnju poslodavaca sa visokoobrazovnim ustanovama na izradi nastavnih planova, kao i da je potrebno nastaviti sa aktivnostima na usklađivanju obrazovanja i tržišta.

“Sumarni zaključak je da postoje osjetne i pozitivne promjene, da su visokoškolci dovoljno osposobljeni za posao za koji su se školovali, i da se, uz nastavak planiranih aktivnosti, očekuju dalji pozitivni pomaci”, rekla je Kurpejović.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...