fbpx
NaslovnicaCrna GoraVDT da preispita procesuiranja zločina u Kaluđerskom lazu

VDT da preispita procesuiranja zločina u Kaluđerskom lazu

Podgorica, (MINA) – Vrhovni državni tužilac (VDT) treba da preispita procesuiranje zločina u Kaluđerskom lazu, a Vlada da nađe način da se žrtve obeštete, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Oni su naveli da je prošlo 25 godina od kako su pripadnici Vojske Savezne Republike Jugoslavije na području Kaluđerskog laza, u blizini Rožaja, ubili ukupno 22 i ranili sedam civila albanske nacionalnosti, koji su sa ratom zahvaćenog Kosova izbjegli u Crnu Goru za vrijeme NATO intervencije 1999. godine.

Navodi se da su među ubijenima bili djeca, žena i starci.

Kako se dodaje niko za ta ubistva nije kažnjen, nije ni utvrđeno da je izvršen ratni zločin, žrtve i porodice žrtava nijesu obeštećene, u Kaluđerskom lazu nema spomenika.

“HRA očekuje da VDT obezbijedi preispitivanje procesuiranja tog zločina, da Vlada nađe način da se žrtve obeštete i da se lokalna samouprava postara da se žrtvama u Kaluđerskom lazu podigne spomenik”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su naveli da je rožajski kraj 1998-1999. godine predstavljao spas za izbjeglice sa Kosova.

Oni su rekli da je mještanin Kaluđerskog laza, Brahim Ljaljić, čiji je sin ranjen u napadu vojske na civile, svjedočio da su svakodnevno, oko 20 dana prije pucnjave, kroz Kaluđerski laz prolazile kolone izbjeglica sa Kosova – civili, žene, djeca i starci.

Prolazili su, kako se navodi, putem kroz Kaluđerski laz preko mosta na Crnji, blizu vojnika gdje se dogodila pogibija.

Dodaje se da niko od vojnika nije dirao izbjeglice sve do 18. aprila 1999. godine.

“Nepoznato je zašto su vojnici tog dana pucali na izbjeglice. Niko nije odgovarao za zločin zbog loše sprovedene istrage”, kaže se u saopštenju HRA.

Oni su rekli da Viši sud u Bijelom Polju nije mogao da identifikuje ko je od vojnika pucao na civile ni ko je izdao naređenje, pa je 2013. godine oslobodio sve optužene zbog nedostatka dokaza.

Navodi se da je tu presudu kasnije potvrdio i Apelacioni sud.

Iz HRA su kazali da Viši sud nije dao ni odgovor na pitanje da li je ubistvo izbjeglica na području Kaluđerskog laza predstavljalo ratni zločin.

“Ovo je dovelo do toga da porodice oštećenih ne ostvare naknadu štete zbog isteka roka zastarjelosti”, kazali su iz HRA.

Oni su poručili da je kažnjavanje ratnih zločina važno za žrtve i porodice žrtava, ali i za čitavo društvo, koje tako obezbjeđuje vladavinu prava i sprečava da se zločini ponavljaju.

“Odgovornost za zločin se mora individualizovati. Pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da ponovo razmotri slučaj ubistva i ranjivanja izbjeglica i mještana u Kaluđerskom lazu”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije